גורמים בקואליציה: "לא בטוח שנתניהו רוצה בחירות בגלל החוק לעקיפת בג"ץ"

"נתניהו לא רוצה בחירות בגלל חוק לעקיפת בג"ץ"
בקואליציה אומרים כי המטרה העיקרית של ראש הממשלה היא לתקן את הרושם בקרב בוחריו, שנוצר בעקבות הסכם מבקשי המקלט עם האו"ם. נתניהו נפגש עם כחלון כדי לנסות ולגבש הצעה מוסכמת לחקיקה
author מחבר KAN11.Web.Components.TextItem.AuthorItemModel
ישיבת ממשלה
צילום: צילום: אלכס קולומויסקי, פלאש 90

ברקע המחלוקות בסוגיית פסקת ההתגברות, גורמים בקואליציה אמרו היום (ראשון) לכאן חדשות כי "כלל לא בטוח שראש הממשלה בנימין נתניהו רוצה להוביל לבחירות בעקבות החוק לעקיפת בג"ץ". לדברי הגורמים, מטרתו העיקרית של נתניהו היא תיקון הרושם בקרב קהל הבוחרים, שנוצר בעקבות הסכם מבקשי המקלט שנחתם עם האו"ם לפני כשבועיים ובוטל לאחר מכן.

מוקדם יותר היום נפגשו נתניהו ויו"ר כולנו משה כחלון במטרה לנסות ולגבש הצעה מוסכמת לחקיקה עוקפת בג"ץ. ככל הנראה יוקם צוות בראשות שרת המשפטים איילת שקד, ויהיו בו נציגים מטעם מפלגות הקואליציה השונות, ונציגים מטעם היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט ומערכת המשפט.

כפי שפורסם היום בכאן חדשות, כחלון, הזהיר הבוקר (ראשון) את סיעת הליכוד כי אם תפוזר הכנסת ויתקיימו בחירות לא תקבל סיעת השלטון יותר מ-25 מנדטים. בתום דיון בין ראשי סיעות הקואליציה על החוק לעקיפת בג"ץ המכונה פסקת ההתגברות, אמר כחלון כי סיעתו תתמוך בחוק בסוגיית מבקשי המקלט בלבד. "כל יתר הגחמות לא על הפרק מבחינת מפלגת כולנו", אמר כחלון.

האזינו לראיון עם השר אלי כהן:

בדיון אמר היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט, כי הוא תומך בתיקון חוק יסוד החקיקה כך שבג"ץ יוכל לפסול חוקים ברוב של שישה שופטים מתוך תשעה שישבו בהרכב שידון בפסילת חוק של הכנסת. בד בבד תוכל הכנסת לחוקק שוב את החוק בתמיכת 70 ח"כים לחמש שנים. ראשי הקואליציה סיכמו לשוב ולדון בנושא מחר. 

ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר בפתח ישיבת הממשלה כי הדיון על יחסי בג"ץ והכנסת מתקיים לראשונה זה כעשור. "זה דיון חשוב ואנו מתייחסים אליו ברצינות", אמר.

סיעת כולנו תוכל, אם תבחר, למנוע את הבאת החוק עוקף בג"ץ לוועדת השרים לענייני חקיקה. סעיף בהסכם הקואליציוני קובע כי כל תיקון לחוק יסוד יקודם רק בהסכמה של כל סיעות הקואליציה. מכיוון שהחוק עוקף בג"ץ, מהווה תיקון לחוק יסוד כבוד האדם וחירותו, בכוחה של סיעת כולנו למנוע את כינוסה של ועדת השרים לחקיקה לדיון על החוק, הרבה לפני שלב ההצבעה בכנסת. הסעיף, אם תסתמך עליו סיעת כולנו, יהפוך את הדיון בין הליכוד והבית היהודי סביב החוק לדיון סרק.

שר הכלכלה אלי כהן מכולנו אמר הבוקר כי סיעתו תתמוך בפסקת ההתגברות אך ורק בסוגיית המסתננים. בריאיון בתכנית קלמן-ליברמן בכאן רשת ב' אמר כהן כי זהו הסיכום שהושג. "יתכן שבעתיד יהיו דברים נוספים אבל אנחנו לא רוצים ללכת על פסקת ההתגברות בצורה כוללת. נכון לעכשיו יש סוגיה ספציפית על הפרק שבה יש קונסנזוס בתוך הקואליציה". כהן ציין כי סיעתו תומכת בעיקרון הפרדת הרשויות אבל העיקרון חל גם על בג"ץ, שהתערב לדבריו, בבוטות פעם אחר פעם במדיניות הממשלה בסוגיית המסתננים. כהן העריך כי על נושא החוק עוקף בג"ץ לא יהיו בחירות וכי האתגר המשמעותי של הקואליציה יהיה חוק הגיוס.

האזינו לראיון עם השר לוין:

שר התיירות יריב לוין מהליכוד אמר במשדר כי תיקון הנוגע רק לסוגיית המסתננים אינו אפשרי. "מקרה התערבות בג"ץ בסוגיית המסתננים הביא את הדברים לידי נקודת קיצון ושיבוש מוחלט של מדיניות הממשלה. ברור שאי אפשר להשלים עם המצב וכדי לתקן אותו אי אפשר לבצע תיקון הנוגע רק לסוגיית המסתננים. הדבר הנכון לעשות הוא לאמץ מודל שיביא למצב שבו בית המשפט לא יוכל לפסול חוקים ואם יפסול אותם תוכל הכנסת להתגבר בהליך פשוט יחסית על הפסילה".

לוין סבור כי המודל הבריטי לחוק הקובע שלבית המשפט אין סמכות לפסול חוקים נכון יותר, "בוודאי במדינה שאין בה חוקה". לדברי לוין גם יו"ר כולנו משה כחלון יידרש לפשרות מסוימות. "אף אחד בקואליציה לא חושב שאפשר להשאיר את מצב המסתננים על כנו. אנחנו רוצים להשלים את תקופת כהונת הממשלה", אמר לוין.

הפופולריים