הכנסת מתפזרת וישראל הולכת לבחירות: ראש הממשלה בנט וראש הממשלה החליפי לפיד מסרו הערב (שני) הצהרות על כוונתם להקדים את הבחירות, לאחר שמוקדם יותר הכריזו על פיזור הכנסת.
ראש הממשלה בנט הצהיר: "החלטתי לעשות את המהלך הקשה והציוני והצלחנו להקים ממשלה טובה לישראל, הוצאנו את ישראל מהבור. לאחרונה עשינו את הכול כדי לשמר את הממשלה הזאת, הפכנו כל אבן. ביום שישי קיימתי שורה של שיחות עם גורמי בטחון ומשפט, והבנתי שבתוך עשרה ימים עם פקיעת תקנות יו"ש, המדינה תיכנס לכאוס חוקתי. לא יכולתי לאפשר זאת". על העברת השלטון ללפיד אמר: "אעמוד לצידו ואעשה הכל כדי שיצליח".
ישראל הולכת לבחירות | בנט: קיבלנו את ההחלטה הנכונה למדינה#חדשותהערב @SuleimanMas1 pic.twitter.com/C3ZmDk5bep
— כאן חדשות (@kann_news) June 20, 2022
אחריו נשא דברים ראש הממשלה החליפי יאיר לפיד ואמר: "רוצה להודות לבנט ששם את המדינה לפני האינטרס האישי. מודה לך על החברות, אני מאוד אוהב אותך. אסור לתת לכוחות האופל לפרק אותנו". לבסוף סיכם: "עוד נכונו לנו עלילות ביחד".
ישראל הולכת לבחירות | לפיד: מודה לבנט ששם את המדינה לפני האינטרס האישי, אסור לתת לכוחות האופל לפרק אותנו#חדשותהערב @SuleimanMas1 pic.twitter.com/qgmfsJdMFl
— כאן חדשות (@kann_news) June 20, 2022
הצעת החוק תובא בשבוע הבא למליאה ולאחר אישורה תתבצע הרוטציה בין בנט ללפיד - אז לפיד ימונה לרה"מ. התאריך המסתמן לבחירות הוא 25 באוקטובר.
לפיד ובנט לא סיכמו על פיזור הכנסת, הם הפנימו שהממשלה שלהם קרסה. הפרשנות של @akivanovick ומה האפשרויות של בנט?#חדשותהערב pic.twitter.com/SAO5REu5Kh
— כאן חדשות (@kann_news) June 20, 2022
מוקדם יותר אמר בנט לראשי הקואליציה: "הניסוי הצליח אבל אי אפשר לסמוך על אורבך". בתוך כך, ניר אורבך לא צפוי לקבל שיריון בליכוד.
יו"ר הליכוד בנימין נתניהו אמר בהצהרה לתקשורת כי הוא לא פוסל מראש ממשלה חלופית והבטיח כי לא יישב עם מנסור עבאס. קודם לכן הוא פרסם הצהרה מצולמת בה כינה את ההכרזה על פיזור הכנסת "בשורה גדולה", והבהיר: "חבריי ואני נקים ממשלה לאומית רחבה בראשות הליכוד, שתדאג לאזרחים. ממשלה שתוריד מיסים ומחירים ונרחיב את מעגל השלום". בישיבת הליכוד עלה החשש שבקואליציה יכניסו כהסתייגות בפיזור הכנסת את חוק הנאשם בפלילים.
נתניהו: "חבריי ואני נקים ממשלה לאומית רחבה בראשות הליכוד, שתדאג לכל אזרחי ישראל, תוריד מחירים ומסים, תרחיב את מעגל השלום ותחזיר את הגאווה הלאומית. בעזרת ה' נעשה ונצליח"@AmichaiStein1 pic.twitter.com/zaeTix8IV9
— כאן חדשות (@kann_news) June 20, 2022
בחדשות הערב בכאן 11 פורסם כי שר בכיר מסר לכאן חדשות: "הבנו מההתנהגות של בנט בשבוע האחרון שזה הכיוון שלו. בנט הבין שהוא חסום מכל הכיוונים ולא יצליח לפתור את הפלונטר הפוליטי". בנוסף, מקורבי בנט אומרים כי הוא מתכוון לרוץ בבחירות הבאות וכי קיבל את ההחלטה הסופית בנושא פיזור הכנסת רק היום אחר הצהריים.
הולכים לבחירות - מה הלו"ז מכאן והלאה ומי המפסידים הגדולים מהמהלך? @yaara_shapira עושה סדר pic.twitter.com/Q7tzRc1lwT
— כאן חדשות (@kann_news) June 20, 2022
על ההחלטה לפיזור הכנסת עודכה שרת הפנים שקד דרך הטלפון, בעודה בביקור במרוקו. מקורבים לשרה מסרו לכאן חדשות: "בנט ניסה לחסל אותה פוליטית - זו בגידה שלא נראתה בפוליטיקה הישראלית".
"חותמים את פרק ממשלת השינוי": תגובות ראשי מפלגות הקואליציה
יו"ר רע"ם מנסור עבאס הצהיר כי יחתרו להיות גם בקואליציה הבאה. "הצלחנו להיות חלק מהמשחק הפוליטי ולהשתלב פעם ראשונה בקואליציה", אמר. "רק התחלנו וכבר השגנו הרבה דברים - נשאף להיות בקואלציה הבאה".
גנץ: "חבל שהמדינה צריכה להיגרר לבחירות. נמשיך כממשלה זמנית לתפקד ככל שניתן. לא שופט את ההחלטה"https://t.co/L5WxYjV341@SuleimanMas1 @yaara_shapira pic.twitter.com/N7qw3tqXzh
— כאן חדשות (@kann_news) June 20, 2022
שר הביטחון ויו"ר כחול לבן בני גנץ אמר כי בחירות ותקופות של חוסר יציבות אינן דבר טוב, "אך נצא אליהן נחושים במטרה לשים את ישראל ואזרחיה לפני הכול". עוד הוסיף: "אנו חותמים הערב לצערי את פרק ממשלת השינוי. ממשלה שבשנת פעילותה עשתה רבות למען החברה הישראלית, ביטחונה וחוסנה ותמשיך לפעול למענה גם בתקופת המעבר".
הולכים לבחירות | @gilicohen10 תוהה על זמן ההודעה, @AmichaiStein1 מנסה להסביר מה האינטרס של בנט לתת ללפיד את ראשות הממשלה pic.twitter.com/a0MEXxY5Ks
— כאן חדשות (@kann_news) June 20, 2022
יו"ר מפלגת העבודה, השרה מרב מיכאלי, אמרה: "ממשלת השינוי התחילה להחזיר את מדינת ישראל לאזרחיות ולאזרחים שלה וקירבה בין חלקים שונים בחברה הישראלית. אני מודה לשותפות ולשותפים שלנו ובטוחה שנמשיך להוביל את מדינת ישראל חזרה לחוף מבטחים".
מוקדם יותר היום שוחח חבר הכנסת ניר אורבך מימינה עם בנט והודיע לו שהוא יצביע בעד פיזור הכנסת וראש הממשלה החליט להודיע היום על פיזור הכנסת. ביום שישי שוחח ראש הממשלה עם היועצת המשפטית לממשלה בניסון למצוא פתרון לאישור חוק יהודה ושומרון, אך התברר שאין פתרון. משמעות פיזור הכנסת לפני סוף החודש היא שחוק יהודה ושומרון יוארך באופן אוטומטי ולא יפוג.
בהכנת הידיעה השתתפו מיכאל שמש, יערה שפירא וסולימאן מסוודה