זינוק במחירי הדיור: מחירי הדירות עלו בחודשים דצמבר-ינואר ב-2.1% ביחס לנובמבר-דצמבר ובכך השלימו עלייה של 13.0% לעומת התקופה המקבילה אשתקד. כך עולה ממדד מחירי הדירות שפרסמה היום (שלישי) הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה.היקף המשכנתאות שנלקחו בחודש פברואר עומד על 11 מיליארד שקלים, ומחירי הנדל"ן צפויים להמשיך לעלות.
שר האוצר אביגדור ליברמן ל-@amsterdamski2 ו-@lielkyzer: "אין הוקוס-פוקוס, הורדת יוקר המחייה זו לא החלטה אחת ולא מהיום למחר. הרפורמה בחקלאות לא תביא לפירוק הממשלה, כבר העברנו דברים מסובכים אחרים. כדי להיות רווחיים - החקלאים צריכים להתקדם"#משחקי_הכיס pic.twitter.com/Dkl5MmKfay
— כאן חדשות (@kann_news) March 15, 2022
בפילוח שינויי מחירי הדירות לפי מחוזות בחודשים דצמבר 2021 וינואר 2022 לעומת החודשים נובמבר-דצמבר 2021, נרשמו עליות מחירים בכל המחוזות: צפון 2.9%, מרכז 2.5%, דרום 2.2%, תל אביב 2.1%, חיפה 1.7% וירושלים 1.1%.
קפיצה שלא נראתה מאז 2009: מחירי הדירות עלו בדצמבר-ינואר ביותר מ-2%; היקף המשכנתאות בפברואר: 11.2 מיליארד שקלים - והמחירים עוד ימשיכו לעלות @lielkyzer #חדשותהערב pic.twitter.com/2cfV0MeyRv
— כאן חדשות (@kann_news) March 15, 2022
שר האוצר ליברמן התייחס היום לעליית מחירי הדיור בריאיון למשחקי הכיס: "מבחינת ההיצע אני חושב שעשינו את המקסימום. אבל תשומות הבנייה כמו מחירי ברזל עולים. זה צונמי עולמי ולא אירוע ישראלי. גם בהשוואה לארצות הברית וגרמניה, שתי מעצמות ובכל פרמטר – מצבנו טוב".
כמה שווה תוכניות הדיור של הממשלה? במקום שאנשים יחכו שהמחירים יתייצבו, כפי שהבטיחה, הם לא מאמינים וממשיכים לקנות@amsterdamski2 #חדשותהערב pic.twitter.com/t1Z80I912O
— כאן חדשות (@kann_news) March 15, 2022
מדד המחירים לצרכן עלה ב-0.7% בחודש פברואר 2022. מתחילת השנה עלה מדד המחירים לצרכן ב-0.9% וב-12 החודשים האחרונים (פברואר 2022 לעומת פברואר 2021) עלה מדד המחירים לצרכן ב-3.5%. עליות מחירים בולטות נרשמו בסעיפי ירקות ופירות טריים שעלו ב-5.3%, התחבורה שעלה ב-1.9%, תחזוקת הדירה שעלה ב-1.1% ומזון שעלה ב-0.6%.
נחתמו צווים להסרת המכס על ייבוא ירקות ופירות
קצת לפני פרסום הנתונים על עליית מחירי הפירות והירקות ב-5%, שרי האוצר והחקלאות חתמו הבוקר על הצווים ליישום הרפורמה בחקלאות, שבמסגרתם יוסרו באופן מיידי המכסים על ייבוא לישראל של שורת פירות וירקות, ובהדרגה לאורך חמש שנים על כל הפירות והירקות.
חקלאות עברית - הסוף? | עוד יום
הצו נחתם חרף העובדה שלא הגיעו להסכמה עם נציגי החקלאים ואיומים של חלק מהשותפות בקואליציה שיפעלו לסיכול הרפורמה. שר האוצר אביגדור ליברמן התייחס להתנגדות בקואליציה ואמר כי "הרפורמה בחקלאות לא הייתה בשלוף, זה היה בתקציב. ניסינו לנהל משא ומתן עם כל הארגונים החקלאיים, עם הלובי החקלאי בכנסת ולצערי לא הצלחנו להגיע להסכמות".
הח"כים המתנגדים לרפורמה בחקלאות ידרשו להביא אותה לדיון במליאה, אם ליברמן ופורר יחתמו על הצווים ליישומה. המתנגדים פנו לאופוזיציה שתסייע להפיל את הרפורמה ונענו בחיוב מבכירי הסיעות. גורם ב"לובי החקלאי": אם בימין השתמשו באופוזיציה לחוק האזרחות - גם לנו מותר@yaara_shapira #חדשותהערב pic.twitter.com/EaWpCFGN88
— כאן חדשות (@kann_news) March 14, 2022
17 חברי כנסת, מהעבודה, כחול לבן ויש עתיד, חתמו על מכתב ליו"ר הכנסת ובו בקשה לבטל את הצווים שחתמו עליהם ליברמן ופורר. הח"כים כתבו במכתב: "שרי האוצר והחקלאות בחרו לרמוס את הסכמות הקואליציה, ולפגוע בייצור המקומי".
17 ח"כים מהקואליציה חתמו על מכתב לשרים ליברמן ופורר ובו דרשו לממש את זכותם הפרלמנטרית לבטל את הצווים להסרת מכסי הייבוא על פירות וירקות, עליהם חתמו "באופן חד צדדי"@shemeshmicha @yaara_shapira https://t.co/MjfbvCwglA pic.twitter.com/tDwCI13B3i
— כאן חדשות (@kann_news) March 15, 2022
אתמול פורסם כי כ-60% מהסכום שמשלם הצרכן על פירות וירקות מועבר לחקלאים, וכ-40% לסיטונאים וקמעונאים. כך עלה מדוח הביניים של הוועדה לבדיקת פערי התיווך לצרכן בנושא שהוגש לממשלה. לפי הוועדה, במבנה השוק הקמעונאי, שלוש רשתות השיווק הגדולות שולטות ביותר מחצי מענף הפירות והירקות וארבע הרשתות הגדולות שולטות בכ-62%.
שיעור הרווח הגולמי הממוצע ב-2020 אצל הקמעונאים עמד על 25%, ושיעור הרווח התפעולי לאחר קיזוז הוצאות נוספות עמד על 5%. בוועדה עלו טענות מצד חקלאים לפרקטיקות מסחר כוחניות מצד הקמעונאים. מנגד, סיטונאים וקמעונאים העלו טענות דומות נגד חקלאים גדולים שמחזיקים לטענתם בכוח עודף.
צעדים נוספים להקלה ביוקר המחייה
הגדלת הסיוע לאזרחים עובדים: הכפלת התוספת למענק עבודה למשתכרי שכר נמוך
סכום התוספת הממוצעת עומד על 1,600 שקלים בשנה לעובד (במקום 800 שקל בשנה) ויכול להגיע עד ל-3,400 שקל עבור אימהות חד הוריות לשלושה ילדים ומעלה. כ-300 אלף העובדים הזכאים למענק עבודה (מס הכנסה שלילי) יקבלו תוספת חד פעמית של 40% למענק בגין עבודה בשנת 2022 – הכפלה של התוספת שעליה הוכרז במסגרת תכנית יוקר המחיה בחודש פברואר. וכפי שהוכרז בפברואר, על מנת להקל על הזכאים גם מבחינה תזרימית, ישולמו מקדמות בחודש יולי בגין המענק המשוער.
לשם יישום המהלך יקודם תיקון חקיקה.
מענק סיוע לעסקים שנפגעו בגל האומיקרון
מענק משולב לעסקים שמחזורם עד 60 מיליון שקל - הכולל הוצאות קבועות לרבות הוצאות ארנונה. סכום המענק יעמוד על סכום של בין 3,000 ועד ל-600 אלף שקל לכל עסק. המענק, יינתן לעסקים שנפגעו בגל האומיקרון באופן שהוביל לירידה במחזור בהיקף של מעל ל-35% בחודשים ינואר-פברואר 2022 לעומת ינואר-פברואר 2019.
לשם ישום המהלך יקודם תיקון חקיקה.
הגברת התחרות בשוק המזון
הפחתת יוקר המחיה על ידי בחינת צעדים לצמצום הריכוזיות בשוק המזון, ביניהם: החמרת תנאים לרכישות, מיזוגים והסדרי הפצה של ספקי מזון גדולים, הגבלות על יבוא בלעדי, והטלת איסור על פגיעה בייבוא מקביל.
*לשם יישום המהלך ייבחנו תיקוני החקיקה הנדרשים.