הקואליציה החליטה על חופש הצבעה בחוק האזרחות

הקואליציה החליטה על חופש הצבעה בחוק האזרחות

החוק צפוי לעבור בשבוע הבא בתמיכת האופוזיציה • מרצ מאיימת בפירוק הממשלה בעקבות אישור מתווה אביתר • השר פריג' מגיב ברשת ב: "שמים אותנו בפינה, אבל לא נפרק את הממשלה" • ח"כ גבי לסקי: "מי שרוצה להכשיר את אביתר בעצם רוצה לפרק את הממשלה"
author KAN11.Web.Components.TextItem.AuthorItemModel
מליאת הכנסת
צילום: צילום: נעם ריבקין פנטון, פלאש 90

הקואליציה החליטה על חופש הצבעה בחוק האזרחות - לראשונה מתחילת הקדנציה. אחרי שיוסרו העררים בממשלה - בשבוע הבא יעלו חוק האזרחות של שרת הפנים איילת שקד והחוקים המוצמדים של חברי הכנסת שמחה רוטמן ואבי דיכטר. בהנחה שהימין באופוזיציה יתמוך - החוקים צפויים לעבור בעזרתם. במרצ כבר אומרים שיגבו על זה "תג מחיר", כלשונם.

ביום שני פורסם בכאן רשת ב כי במרצ הציעו פתרון לעימות בתוך הקואליציה בנושא חוק האזרחות, לפיו הקואליציה תצביע בקריאה הטרומית בכנסת בעד כל חוקי האזרחות שהוגשו - החוק הממשלתי של שרת הפנים איילת שקד, החוק הפרטי של חבר הכנסת שמחה רוטמן וגם בעד החוק הפרטי של מרצ עצמה, שקובע ההיפך מחוקי האזרחות של הימין. לפי הצעתם, רק לאחר אישור כל שלושת חוקי האזרחות בקריאה טרומית בקואליציה ימשיכו את הדיון הפנימי ביחס לנוסח הסופי של חוק האזרחות, שיקודם לקריאות המתקדמות יותר.

בחלקים הימניים של הקואליציה, בימינה ובתקווה חדשה, סרבו לתמוך בקריאה הטרומית בחוק של מרצ, שקובע בחינה פרטנית של כל בקשת איחוד משפחות שמגיש כל פלסטיני. בקואליציה היו מוכנים במקום זאת לאפשר חופש הצבעה לסיעות הקואליציה בכל שלוש הצעות החוק, ולאפשר למרצ להצביע בעד החוק של עצמה, מתוך ידיעה שבמצב כזה החוק של מרצ יפול והחוקים של שקד ורוטמן יזכו לרוב.

לפני שלושה שבועות ועדת השרים לענייני חקיקה אישרה את חוק האזרחות, למרות התנגדותה של השרה תמר זנדברג ממרצ ואחרי דיון סוער. בין השרים גדעון סער וזנדברג התפתח דיון שעלה לטונים צורמים, כשגם שרים נוספים התערבו בוויכוח.

 

מרצ מאיימת בפירוק הממשלה בעקבות אישור מתווה אביתר

חברי כנסת במרצ מגדירים את האפשרות להסדרת מאחז אביתר בשומרון כ"קו אדום" עבור המפלגה, שאם יחצו אותו - תפורק הממשלה. כך פורסם הבוקר בתוכנית "הבוקר הזה" בכאן רשת ב. במפלגה מגדירים את הנושא כחמור יותר מחוק האזרחות מבחינתם, ואף נערכים למאבק משפטי.

לשם השוואה, בסיעת מרצ כבר החליטו שאם הקואליציה תקדם את חוק האזרחות ללא הסכמה מולם, הסיעה תגבה מחיר ותגיב בהצבעה בניגוד למשמעת הקואליציונית בכמה הצבעות בכנסת. אלא שביחס להסדרת המאחז, מגדירים במרצ את הנושא ככזה שמשפיע ישירות על שלמות הקואליציה.

השר לשיתוף פעולה אזורי עיסאווי פריג' ממרצ אמר בריאיון לעקיבא נוביק וחיים לוינסון בתוכנית "נוביקסון" בכאן רשת ב על אישור המתווה כי בכניסת מרצ לקואליציה "הדברים היו ברורים - נושאים שלא מסכימים עליהם לא מקדמים או דוחפים. נושא ההתנחלויות לא נוגעים בו כי אנחנו רוצים את שתי המדינות על השולחן". בתוך זאת, פריג' הבהיר כי המפלגה לא תפרק את הממשלה ואמר כי "האופציה הזאת לא קיימת".

השר פריג' התייחס בריאיון גם לחוק החשמל, בו תמכה מפלגתו, שעבר במליאה בקריאה שנייה ושלישית לפני כחודש. לפי החוק, בתים שנבנו באופן לא חוקי עד 2018 יחוברו לחשמל. פריג' אמר כי "כל בן אדם צריך להיות מחובר לחשמל, אבל לעשות את חיבורי המאחזים מתוך מטרה פוליטית, זו תכלית לא ראויה".

האזינו לריאיון המלא בכאן רשת ב

חברת הכנסת גבי לסקי ממרצ אמרה לכאן חדשות: "מי שרוצה להכשיר את אביתר בעצם רוצה לפרק את הממשלה. מבחינתי אביתר זה קו אדום, אפילו אם מדובר רק בהכשרת הישיבה באביתר". חברי כנסת נוספים במרצ התבטאו באופן דומה.

גם ראש הממשלה החליפי ושר החוץ, יאיר לפיד, מתנגד למתווה בנימוק שיגרום לנזק מדיני. מנגד, בימינה לוחצים על שר הביטחון בני גנץ לקדם אותו. בלשכת גנץ אמרו בתגובה כי הם מחויבים להסכם עם התושבים, אך ממתינים להמלצת מערכת הביטחון.

אתמול, באחת הפעולות האחרונות לפני סיום תפקידו, אישר מנדלבליט את המתווה, שיאפשר הקמת יישוב בשטח המאחז בשומרון. המתווה שאושר הוא פשרה, שעיקריה נחשפו אתמול (רביעי) בחדשות הערב בכאן 11:

• כל תושבי המאחז יעזבו את המקום עצמאית

• הבתים לא יהרסו. הם יישארו במקומם, ריקים ונעולים.

• כוח צבאי יוצב באופן קבוע במקום.

• המדינה תברר מהו מעמד הקרקע במהירות האפשרית.

• אחרי הסדרת מעמד הקרקע וסיווגה כ"אדמת מדינה" - יבוטלו צווי ההריסה הקיימים.

• אחרי הסדרת מעמד הקרקע, באביתר תקום ישיבה - באמצעות צו מיוחד שיאפשר את זירוז התהליך.

• בסופו של דבר, בכפוף לאישורי הממשלה הנדרשים, המדינה תאשר "נוכחות אזרחית קבועה" באביתר. אופייה המדויק יקבע בעתיד.

המאחז אביתר הוקם בניגוד לחוק בחודש יוני, בתגובה על רצח יהודה גואטה בפיגוע ירי בצומת תפוח. בניגוד למאחזים אחרים, אביתר התרחב בקצב מסחרר, והתגוררו בו לפני פינויו כ-50 משפחות - חלקן בבתי אבן. במקום ישנן תשתיות מים, חשמל, וכביש אספלט שמחבר בין הבתים.

התושבים, שמספרם עמד על כ-200, הקימו בית מדרש ומעון. במקום הוצב כוח צה"ל קבוע, שהתמודד עם הפרות הסדר התכופות שהתפתחו סביב המאחז. ארבעה פלסטינים תושבי הכפר ביתא נהרגו מאש צה"ל במהלך חודש יוני, בעימותים האלימים באזור המאחז.

הפופולריים