אחרי שבוע סוער במיוחד בין ראש הממשלה נפתלי בנט לבכירי משרד הבריאות, במערכת הפוליטית עדיין מתקשים להבין מה גרם לראש הממשלה למתוח ביקורת על אנשי המקצוע דווקא בבמת האו"ם.
בתום פגישת ה"פיוס" בין הצדדים ביום חמישי, יצאו משתתפיה בהודעה ואמרו כי הצדדים רואים עין בעין את חשיבות ההתייעצות עם גורמי מקצוע. בתוכנית השבוע בכאן 11 פורסם אמש (שישי) כי במשרד הבריאות חוששים שהדבר הוריד את אמון הציבור במומחים ובבכירי המשרד.
אחת ההחלטות שהתקבלו בפגישה היא שמערך ההסברה החדש של משבר הקורונה, שהוקם לפני כשבועיים, יורכב מאנשי משרד ראש הממשלה ואנשי משרד הבריאות, דבר שיחייב את המשרדים להגיע להסכמות בדברור כל אירוע.
המשפט המרמז שבנט אמר בנאומו בעצרת האו"ם, "הם היועצים, אנחנו המחליטים", היה עדין, אך התדרוך לעיתונאים שנעשה לפני כן, שם דיבר בפתיחות, היה החלק היותר בעייתי בסיפור. נראה כי יועציו לקחו את הנאמר בתדרוך כמה צעדים קדימה ודחפו את המסר מתוך מחשבה שהעימות הוא טוב.
גורמים במשרד הבריאות טוענים שניפחו את הסיפור תקשורתית וכי הוא יצא מפרופורציות. "הנתונים משחקים לטובת בנט - קבינט הקורונה לא התכנס חודש, ויתרה מזאת, הציבור הרבה פחות מזועזע מ-1,300 המתים בזמן חודשי בנט", טוען פרשן כאן חדשות, דובר צה"ל לשעבר, תא"ל במילואים רונן מנליס.
בנט נגד משרד הבריאות | ראש הממשלה בתדרוך לכתבים אחרי הנאום באו"ם: "המומחים הרפואיים לא יקבלו את ההחלטות במישור הלאומי אלא אנחנו"#חדשותהחג @gilicohen10 pic.twitter.com/nwzsluLkGj
— כאן חדשות (@kann_news) September 27, 2021
פארסת ביקורו של בנט באום אל-פחם
אחרי התקרית המביכה בה התבטל ביקור בנט באום אל-פחם והודעת השאהידים של רע"ם, במפלגה הערבית לא היו מעוניינים במבוכה הפוליטית שנוצרה. כתב כאן חדשות, סולימאן מסוודה, סיכם: "סגירת האירוע לא נעשתה תוך חשיבה מעמיקה, שכן לא הייתה עבודת מטה מקצועית עם יועצים שמזהים את ההתנגשות בתאריכים עם אירועי הזיכרון למהומות אוקטובר 2000, הדבר היה יכול להימנע".
הפנאליסטית אילאיל שחר הסבירה כי "האירוע יצא מפרופורציה כי הימין הוציא תגובות אוטומטיות". וכש-14 בנובמבר יגיע ויחד עם זאת ההצבעה על תקציב המדינה, מי יזכור בכלל את המבוכה של 1 באוקטובר? האם יהיה משבר פוליטי לקראת התקציב?
כשפתיחת מושב החורף בכנסת ייפתח בשבוע הבא, הדרישות התקציביות והדרישות שנוגעות להחלטות של רע"ם יחזרו לשולחן. דרישות רע"ם כוללות סעיפים תקציביים בתוכנית החומש למגזר, שם עיקר הפערים הם מול משרדי הפנים, החינוך והתחבורה. דרישה נוספת של סיעת רע"ם נוגעת לאכיפת עבירות בנייה בהתאם למדיניות התכנון.
ואם כבר פוליטיקה, למה במרצ כועסים על בני גנץ?
במרצ זועמים על שר הביטחון שלא גינה את ההפרעות נגד הפלסטינים בדרום הר חברון. "יש ציפייה ששר הביטחון יגיד מילה על האירועים האלימים, וגם לא שמענו מילה מהרמטכ"ל", הסביר מוטי גילת. לדברי רונן מנליס: "האירוע מזכיר שצה"ל הוא הריבון ביהודה ושומרון, והוא אחראי על כל המשימות וכל האוכלוסיות. "השבוע ראש הממשלה בחר לא להזכיר את הזירה הפלסטינית בנאומו באו"ם, אך יש להבין שזה שלא נזכיר אותה, לא יפתור את הבעיות", הוסיף דובר צה"ל לשעבר.
תיעוד | מתנחלים רעולי פנים מיידים אבנים לעבר פלסטינים בדרום הר חברון. לדברי גורם ביטחוני כ-60 יהודים ו-30 פלסטינים יידו אבנים זה לעבר זה. במערכת הביטחון בודקים דיווחים על פצועים פלסטינים ועל גרימת נזק למכוניות ובתים פלסטיניים@carmeldangor pic.twitter.com/eTTqsTUF9x
— כאן חדשות (@kann_news) September 28, 2021
תחלואת הקורונה במגזר הערבי
למרות הניסיון הכושל בשכנוע אוכלוסיית המגזר להתחסן, בדסק הערבי של מגן ישראל מתחילים לראות תחילה של מגמה מעודדת. בחברה הערבית מתוסכלים מהתנהלות הממשלה כלפיהם, ומתלוננים על חוסר השקעה בהסברה להתחסנות. בנוסף, יש התחלה של איבוד האמון בממשלה והדבר מתבטא בפעולות כמו סגירת בתי ספר על ידי ראשי ערים, מבלי לחכות לאישור משרד הבריאות.
כמו כן, בכל תקופת החגים היהודיים, הלימודים בחברה הערבית פעלו כסדרם, אך רק אחרי שהסתיימה החופשה בחברה היהודית, חילקו בחברה הערבית את בדיקות האנטיגן לקורונה. הדבר בולט ותורם לתחושת התסכול.
ובלי ששמנו לב, בשבועות האחרונים, ראש האופוזיציה בנימין נתניהו די נעלם, ובנט משאיר אותו על הגלגל. אז אחרי אירועי השבוע, עד כמה בנט נפגע, אם בכלל?