בתום דיון ממושך: הכנסת אישרה הלילה (חמישי) סופית את "חוק הקורונה הגדול", מה שיאפשר לממשלה להכריז על מצב חירום ולהטיל סגר. החוק עבר ברוב של 48 חברי כנסת בעד, מול 35 חברי כנסת שהצביעו נגד.
החוק מסמיך את הממשלה להכריז על מצב חירום בשל נגיף הקורונה, ובהתאם לכך להתקין תקנות שיטילו מגבלות על פעילות הציבור במרחב הציבורי והפרטי. החוק יעמוד כהוראת שעה עד לסוף חודש יוני 2021, והממשלה והכנסת יוכלו לבטל בכל שלב את מצב החירום.
במסגרת החוק, הממשלה תוכל לקבוע הגבלות בתחומים הבאים: מקומות עבודה ועסקים, אירועים, פעילות מוסדות החינוך והרווחה, פעילות התחבורה הציבורית ומרחק יציאה מהבית. כמו כן, הממשלה תוכל להורות על חובת עטיית מסכה והטלת קנסות שונים על מי שייפר את המגבלות שיוטלו.
יו"ר האופוזיציה ח"כ יאיר לפיד צייץ בתגובה: "אמון הציבור בממשלה מרוסק. התוכנית הכלכלית בערפל, ההנחיות לא ברורות והעצמאים קורסים. ממשלת ישראל ויתרה הלילה על השותפה הכי חשובה שלה בהתמודדות עם משבר הקורונה – כנסת ישראל. ככה זה שאימת הדין רודפת אחרי ראש הממשלה".
על פי הצעת החוק, צווי המגבלות שתוציא הממשלה ייכנסו לתוקף בתוך 24 שעות מרגע שהממשלה החליטה עליהן, אלא אם הכנסת אישרה אותן מוקדם יותר, או ביטלה אותן במשך אותה יממה. על פי ההצעה, הממשלה לא תוכל למנוע טקסי דת, תפילות או הפגנות, אך כן תוכל לקבוע הגבלות על הנושאים האלו. סעיף נוסף בחוק מדבר על כך שבמקרים שיוגדרו "דחופים במיוחד" יוכלו צווי ההגבלות שמוציאה הממשלה להיכנס לתוקף באופן מיידי, ולא כעבור 24 שעות. במצב כזה פיקוח הכנסת יהיה בדיעבד, לאחר כניסת הצו לתוקף.
משמעות נוספת של אישור חוק הקורונה הגדול היא החלשת ועדת הקורונה - שעוררה מחלוקות רבות לאחרונה. לפי החוק, הסמכות לאישור וביטול הגבלות לא תהיה יותר בידיה של ועדת הקורונה, אלא תפוזר בין ארבע ועדות שונות - ועדת החוקה, ועדת החינוך, ועדת העבודה, הרווחה והבריאות וועדת הכלכלה. כך למעשה ועדת הקורונה תהפוך לדקלרטיבית בלבד.
אתמול התרחש עימות נוסף בוועדה, לאחר שזו אישרה, בניגוד לעמדת הממשלה, את פתיחת המסעדות במתווה הקיים - 20 סועדים במתחם הבנוי והפנימי של כל מסעדה, ו-30 סועדים במתחם החיצוני. יושב ראש הקואליציה מיקי זוהר ביקר את יושבת ראש הוועדה, חברת הכנסת יפעת שאשא-ביטון, ואמר בדיון: "אני חושב שיו"ר הוועדה משתדלת לעשות עבודה מקצועית אבל האופוזיציה מושכת אותה באף".