בבלוק הימין העבירו היום (חמישי) לגנץ מסר שיסכימו לתמוך (אקטיבית) בכל מועמד מטעם חוסן לישראל ליו״ר הכנסת, כדי למנוע את הבחירה של מאיר כהן, איש יש עתיד, לתפקיד.
גורמים ביש עתיד אומרים היום כי הדיווחים על כוונה למנות את גנץ ליו"ר הכנסת כפשרה בדרך למתווה ממשלת אחדות בין כחול לבן והליכוד הם שטויות וספינים שלא יקרו". ההסכם בין יש עתיד לחוסן לישראל קובע כי יו"ר הכנסת ימונה מטעם יש עתיד. בשיחה שנערכה היום בין ארבעת ראשי כחול לבן הביע משה יעלון התנגדות למינוי גנץ ליו"ר הכנסת וביקש להישאר עם מאיר כהן כמועמד לתפקיד.
לאחר פרסום הדיווחים הודיע יו"ר מפלגת ישראל ביתנו, ח"כ אביגדור ליברמן כי מפלגתו תומכת במאיר כהן כמועמד ליו"ר הכנסת. יו"ר רשימה המשותפת, איימן עודה אמר: ״לא ניתן יד לממשלה בראשות נתניהו. כחול לבן יחליטו אם הם רוצים לנצח ביחד או להכנע לבד״. ח״כ תמר זנדברג מהעבודה-מרצ התנגדה גם היא: "לא הענקנו לגנץ את המנדט כדי לנהל משא ומתן עם הליכוד, ולא כדי להיות יו״ר הכנסת - וכדאי שהוא יפנים את זה. אם יחליט להעלות את מועמדותו לתפקיד יו״ר הכנסת, אצביע נגד״.
בד בבד הוועדה המסדרת אישרה את בקשתו של ותיק חברי הכנסת, ח"כ עמיר פרץ מהעבודה-מרצ, בתוקף סמכותו לפי החלטת בג"ץ, לכנס את מליאת הכנסת היום בשעה 16:00, לבחירת יו"ר כנסת קבוע. תשעה חברי ועדה תמכו בבקשה ושבעה התנגדו. בכיר בליכוד אמר הבוקר: אם גנץ ימנה את מאיר כהן ליו"ר הכנסת, הסתיים המשא ומתן להקמת ממשלת אחדות. בלוק הימין ביטל בינתיים את החרם על הדיון במליאה לבחירת יו"ר וביקש מכל חברי הכנסת להתייצב.
שידור חי מהוועדה המסדרת
בפתיחת הדיון ח"כ זוהר מהליכוד פנה ליו"ר ניסנקורן ואמר כי "יש עדיין רצון מצד חלק מהנהגת כחול לבן לממשלת אחדות. די ברור מי רוצה ומי לא". ח"כ שלמה קרעי מהליכוד תקף את הוועדה: "למה להצביע? תנו את המפתחות לבג"ץ וזהו". בהמשך ביקש ניסנקורן להוציא את קרעי כי הוא מפריע, אבל קרעי היה בחדר השני עקב המגבלות של משרד הבריאות ולא יצא.
ח"כ אחמד טיבי מהרשימה המשותפת אמר על הצעת הפשרה שגנץ ימונה לתפקיד: "אנחנו נצביע נגד המהלך הזה, ובעד מאיר כהן אם הוא יעלה להצבעה. אנחנו לא חלק מהמאמצים לממשלת אחדות".
בג"ץ קיבל את החלטתו אחרי שהיו"ר הקודם יולי אדלשטיין התפטר מתפקידו, אך לא קיים את פסיקת בית המשפט להעלות לדיון במליאה הצבעה על התפקיד. בפסק הדין בעתירות, שביקשו לקבוע שהתפטרותו של אדלשטיין תיכנס לתוקף מיד, מתחו השופטים ביקורת חריפה על התנהלותו של יו"ר הכנסת היוצא, וכתבו בפסיקתם כי זהו מצב דברים שאין להשלים עמו.
יו"ר ישראל ביתנו, חבר הכנסת אביגדור ליברמן, מתח ביקורת על התנהגותו של אדלשטיין ואמר בריאיון לירון דקל וקרן נויבך כי "אדלשטיין עשה עבודה טובה במשך כהונתו ומגיע לו שאפו. לקראת הסיום הוא נסחף - התשובה שלו לבג"ץ וחוסר הנכונות לציית לו הייתה מיותרת".
שרת המשפטים לשעבר חברת הכנסת איילת שקד הגיבה לפסיקת בג"ץ וכתבה כי "בג"ץ פשוט המציאו סעד לא קיים והורידו פקודה למחוקק כיצד להתנהל. זה נעדר כל בסיס משפטי. הם עקפו את התקנון, עקפו את החוק ועקפו את חוק היסוד. כמו שלימדו אותנו בשמאל, הדמוקרטיה גוססת לאט".
חבר הכנסת אורי מקלב, החבר בוועדה המסדרת שתתכלס ב-11:30 כדי לקבוע את כינוס המליאה, הגיב לפסיקה ומסר: "בית המשפט מאבד את האמון של אזרחי ישראל, נוטפת מהשופטים יהירות בזויה, קלונם צף החוצה. אם חשבו שופטי בית המשפט לשבור את רוחו של יו"ר הכנסת אדלשטיין הם טועים. אדלשטיין למוד ניסיון משטרים דיקטטורים, אלו לא מרתיעים אותו. רק נחישות כזו שלו היא התשובה האמיתית לדיקטטורה השיפוטית. במקום אחר שופטים אלו היו נעמדים לדין, אדלשטיין הפך מאסיר ציון לאסיר בג"ץ".