הקרב על החסינות: היועץ המשפטי של הכנסת, אייל ינון הודיע היום (חמישי) שיפרסם ביום ראשון את חוות דעתו בעניין סמכותו של יו"ר הכנסת בנושא דיוני החסינות. אדלשטיין הודיע שימסור את החלטתו בסוגיה זמן קצר לאחר שיקבל את חוות הדעת. אז איך תקים כחול לבן את ועדת הכנסת ואיך יביאו את ראש הממשלה בנימין נתניהו לדיון בנושא? כיצד הליכוד נערך? והאם הלחץ על אדלשטיין יעבוד? אלי ביתאן עם השאלות הקשות בטלגרם של כאן חדשות – יערה שפירא, הכתבת שלנו בכנסת, ניסתה לענות.
הירשמו לפוליטי-כאן, ערוץ הטלגרם של כאן חדשות לבחירות - כל העדכונים והפרשנויות
איך כחול לבן מתכוונים לדון בחסינות כבר עכשיו?
כחול לבן עשו בדיקה משפטית והגיעו למסקנה שבסדרי דיון מקוצרים למינימום, הם יכולים לסיים את דיון החסינות בחמישה שבועות. כלומר, יש להם קצת פחות משלושה שבועות כדי להתחיל את ההליכים – אחרת הם לא יספיקו לקיים את הדיון לפני הבחירות. זו גם הסיבה ללחץ על יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין.
אתמול יו"ר כחול לבן בני גנץ איים עליו די בגלוי שיש לו עד היום לקבל החלטה על הקמת ועדת הכנסת, כי אתמול חשבו בסיעה שהיועץ המשפטי של הכנסת, איל ינון, יגיש חוות דעת – וזה טרם קרה. אדלשטיין ציין, כאמור, שהוא מחכה לאותה חוות דעת.
אם אחרי קבלתה אדלשטיין לא יאפשר את כינוס הוועדה – כחול לבן יתחילו בהליך ההחלפה שלו בתמיכת ישראל ביתנו. חבר הכנסת מאיר כהן, לפי ההסכמים בכחול לבן, הוא המועמד להחליפו. כחול לבן גם יכולים לפנות לבג"ץ – אבל זה יקח יותר מדי זמן יקר.
עדכון: ינון הודיע כי יגיש ביום ראשון את חוות דעתו לאדלשטיין על סמכויותיו לגבי כינוס ועדת הכנסת.
כיצד בליכוד נערכים לכל זה?
הטקטיקה, בגדול, היא משיכת זמן. אם יתחילו בדיון החסינות מאוחר מדי, לא יספיקו לסיים אותו לפני הבחירות – ואחרי הבחירות זה משחק חדש עם ח"כים חדשים. אדלשטיין ימשוך זמן ככל שיוכל, ואחר כך בליכוד נערכים לאפשרות שיגישו בג"ץ נגד ינון בטענה לניגוד עניינים בגלל אשתו, וינסו לפסול בזה את חוות הדעת שלו שקבעה שאפשר בכלל לכנס את ועדת הכנסת כרגע, למרות שהכנסת עצמה פוזרה. הם גם צפויים לטעון שצריך לשמוע עדים מסוימים מטעם נתניהו בוועדת הכנסת, ולבקש זמן ארוך לטיעונים.
אם ינון מנוע מלתת חוות דעת – מי נותן במקומו, מנדלבליט?
לא. בעיקרון אדם אחר מהצוות של היועץ המשפטי לכנסת. בליכוד רוצים לדרוש שימונה גורם חיצוני, אובייקטיבי, בטענה שהצוות של איל ינון מושפע ממנו, בוודאי אחרי שכבר נתן חוות דעת.
אדלשטיין נמצא במלכוד לא פשוט בכלל: אם יאפשר את כינוס ועדת הכנסת שתדון בחסינות נתניהו, הוא מסתכן בזעם נצחי של הליכודניקים או לפחות ה"ביביסטים" מהם – אם לשפוט לפי תוצאות הפריימריז, מעל 70%.
אם לא יאפשר – הוא עשוי להיות מודח כבר עכשיו מתפקידו כיושב ראש הכנסת, ויאבד את הארשת הממלכתית שהקפיד עליה שנים לקראת הבחירות לנשיאות 2021. הכי טוב לו שתתקבל חוות דעת מינון שתקבע שאין לו שיקול דעת – והוא חייב לאפשר את כינוס הוועדה, אבל גם אז הליכודניקים יצפו שילחם.