בצעד חריג: היועצת המשפטית לכנסת, שגית אפיק, מבקשת מבג"ץ לאפשר לכנסת הגשת תגובה משלימה לאחר הדיון שיתקיים מחר על חוק הנבצרות, ככל שיהיה בכך צורך. כך פורסם היום (רביעי) בכאן חדשות. המהלך הזה יאפשר לכנסת להגיב לעמדה "התקדימית" של היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב מיארה, שביקשה לפסול תיקון לחוק יסוד הממשלה.
בבקשה של אפיק נכתב כי "מצב שבו היועצת המשפטית לממשלה מבקשת להכריז על בטלות של חוק יסוד הוא מאורע שמעולם לא אירע". לכן, לדבריה, הכנסת נדרשת לזמן מתאים להגיב לדברים.
חשיפה | היועמ"שית בהרב-מיארה: אין הצדקה להוציא את רה"מ נתניהו לנבצרות בגלל העיסוק שלו ברפורמה המשפטית. @avishaigrinzaig עם כל הפרטים#עצם_העניין | @KalmanLiebskind pic.twitter.com/KRipr5btj8
— כאן חדשות (@kann_news) August 1, 2023
לפני כשבוע קראה היועצת המשפטית לממשלה לבטל את התיקון לחוק היסוד בעניין נבצרות ראש הממשלה. על פי עמדתה, "נעשה שימוש לרעה בסמכות הכנסת כדי לשפר את מצבו המשפטי האישי של ראש הממשלה ולאפשר לו לפעול בניגוד לפסיקת בית המשפט".
עם זאת, בכאן חדשות פורסם לראשונה אתמול שבהרב-מיארה סבורה כי אין הצדקה להוציא את ראש הממשלה בנימין נתניהו לנבצרות, מכיוון שהעבירה שלו – לכאורה ההתערבות בחקיקה המשפטית – לא מספיקה כדי לבצע מהלך שכזה. היא סבורה שעצם הפרת הסדר ניגוד העניינים על ידי נתניהו לא מהווה הצדקה להוצאת נתניהו לנבצרות, כפי שכתב אישום על עבירת שוחד לא מהווה עילה להוצאתו לנבצרות.
במרץ 2023 הממשלה אישרה את התיקון לחוק לפיו יהיו שני מסלולים להוצאת ראש ממשלה לנבצרות: הודעה של ראש הממשלה עצמו כי איננו מסוגל פיזית או נפשית למלא את תפקידו, ומסלול נוסף שבו 75% מחברי הממשלה מבקשים את הוצאתו לנבצרות בניגוד לרצונו, כשבהמשך יידרש רוב של 80 חברי כנסת לאישור הנבצרות באופן קבוע.