דיווח

עסקת החבילה של ארה"ב: הקמת מדינה פלסטינית "תוך שבועות"

עסקת החבילה של ארה"ב: הקמת מדינה פלסטינית "תוך שבועות"
וושינגטון מגבשת עם קבוצה מצומצמת של מדינות ערביות "תוכנית מקיפה לשלום ארוך טווח בין ישראל לפלסטינים" • יחסי ביידן-נתניהו הגיעו לנקודת רתיחה: הצעדים שתכננה ארה"ב נגד ישראל כדי למנוע פעולה ברפיח
מחבר שירז תקווה מחבר שירז תקווה
Getting your Trinity Audio player ready...
אבו מאזן, אנתוני בלינקן
צילום: רויטרס

הוושינגטון פוסט דיווח הבוקר (חמישי) על תוכנית להקמת מדינה פלסטינית אותה מגבשת ארצות הברית עם קבוצה קטנה של מדינות ערביות, הכוללת "השלמת תוכנית מפורטת ומקיפה לשלום ארוך טווח בין ישראל לפלסטינים, לרבות לוח זמנים מוצק להקמת מדינה פלסטינית". בעיתון האמריקני דיווחו כי על פי התוכנית המדינה שתקום - צפויה להיות מוכרזת "כבר בשבועות הקרובים".

הוואטסאפ של כאן חדשות - עקבו אחר הערוץ הרשמי

עוד יום | שובה של המדינה הפלסטינית?

המאמצים להשלמת התוכנית מקושרים לעסקה שהוצעה, שכוללת הפוגה בלחימה תמורת שחרור החטופים. הפוגה זו, שתימשך שישה שבועות, תאפשר לפרסם את התוכנית באופן ציבורי, לגייס תמיכה ולנקוט בצעדים נוספים למימושה - כולל הקמת ממשלה פלסטינית זמנית. גורם אמריקני אמר כי עסקה לשחרור חטופים הינה המפתח לתוכנית, אך בעוד וושינגטון והמדינות הערביות פועלות לקידומה, ישנו חשש שתקיפה ישראלית ברפיח, שלה מתנגד הממשל האמריקני במתכונתה הנוכחית, תפגע במאמצים לשחרור החטופים ובמאמצים העתידיים לשלום.

עוד נכתב בעיתון האמריקני כי המכשול בתוכנית שכזו הוא ישראל, והשאלה אם הממשלה תסכים לחלק נרחב מהדברים הנידונים בה, שכוללים בין היתר נסיגה מיישובים ביהודה ושומרון, הקמת בירה פלסטינית במזרח ירושלים, שיקום עזה והסדרי ביטחון משולבים עבור ממשל ביהודה ושומרון ועזה. תקוות המדינות היא שלישראל יוצעו גם ערבויות ביטחוניות ממוקדות ונורמליזציה מול סעודיה ומדינות ערביות אחרות, להן ישראל תתקשה לסרב.

לאחר פרסום הדיווח, שר האוצר בצלאל סמוטריץ׳ בתגובה: "לא נסכים בשום אופן לתוכנית הזו, שלמעשה אומרת שמגיע לפלסטינים פרס על הטבח הנורא שעשו לנו: מדינה פלשתינית שבירתה ירושלים. אדרוש היום בישיבת הקבינט המדיני-ביטחוני לקבל החלטה ברורה וחד משמעית, הקובעת שישראל מתנגדת להקמת מדינה פלסטינית ולהטלת הסנקציות על למעלה מחצי מיליון מתיישבים".

כשהפנים לרפיח: מתיחות שיא בין נתניהו לביידן

גורמים אמריקנים אומרים כי היחסים בין נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן לראש הממשלה בנימין נתניהו הגיעו לנקודת רתיחה בימים האחרונים, על רקע פעילות צה"ל המתוכננת ברפיח. על פי הדיווח הבוקר בוול סטריט ג'ורנל, גורמי ממשל ניסו בשבועות האחרונים למצוא דרכים להפעיל לחץ על נתניהו שלא לפעול ברפיח - עד שתוצג תוכנית סדורה בנושא שתאפשר הגנה מרבית על אזרחים. עם זאת, ביידן סירב להשתמש בסנקציות בהקשר של הסיוע הצבאי כאמצעי לכך.

בשיחה שהתקיימה בין שני המנהיגים סביב תקופת חג המולד, גורמים אמריקנים וישראלים אמרו כי הנשיא ביידן זעם על השיח עם ישראל סביב הצורך בצמצום הפגיעה באזרחים, וביקש מעבר לפעולות ממוקדות - עד שהכריז שהשיחה הסתיימה וניתק.

על פי הדיווח, גורמים אמריקנים אמרו כי הממשל שקל בחודש שעבר לשלוח מסר של אי שביעות רצון בפני ישראל, הכולל שינוי במדיניות מימי טראמפ, לדוגמה ביטול אישור סימון מוצרים שיוצרו בהתנחלויות כככאלה ש"יוצרו בישראל", וכן מעבר מהמדיניות האמריקנית ארוכת השניים כי ההתנחלויות מפרות את החוק הבין-לאומי. בנוסף, שקלו בוושינגטון הטלת סנקציות על השרים איתמר בן גביר ובצלאל סמוטריץ'. לבסוף הוחלט על הטלת סנקציות נגד ארבעה מתנחלים בלבד, כ"ריכוך" בתגובת הממשל.

הפופולריים