שרי המחנה הממלכתי בני גנץ וגדי איזנקוט, חברי קבינט המלחמה, קיימו היום (היום) הצהרה לתקשורת בנושא חוק הגיוס. זאת, על רקע הדיון בבג"ץ בנושא. במהלך ההצהרה, הדגישו השרים את חשיבות השירות של כל חלקי החברה.
> הוואטסאפ של כאן חדשות - עקבו אחרי הערוץ הרשמי
השר גנץ אמר: "כל חלקי החברה צריכים לקחת חלק בזכות לשרת. לא נוכל להביט למשרתים בעיניים ולהצביע רק על הארכת השירות שלהם. זה לא עניין של בית המשפט אלא של מנהיגים". הוא הוסיף: "נביא את חוק שירות ישראל להצביע במקביל לחקיקה על הרחבת שירות החובה והמילואים".
השר איזנקוט קרא: "סדר הכוחות שיידרש בשנים הקרובות לשגרה, חירום ומלחמה מחייב התגייסות כוללת ושירות ישראלי רחב בגיוס לצה"ל, שירות לאומי ושירות אזרחי. אנחנו נדרשים לקדם מיד חוק שירות ישראלי על מנת להרחיב את היקפי הגיוס באוכלוסייה החרדית, ערבית לשירות לאומי וציבורים נוספים. החוק שהגשנו מהווה בסיס טוב - יש לנו אפשרות לבחור בין תיקון היסטורי, להחמצה היסטורית".
על פי מתווה "השירות הישראלי" של גנץ ואיזנקוט:
- רוב מוחלט מהצעירים ישרתו בהתאם לצורכי הביטחון והחברה
- צה"ל הוא ראשון בין שווים: מנהלת גיוס אחודה שתקום, תקבע איזה שירות יבצעו כל צעירה או צעיר ותהיה אמונה על מתן הפטורים. מי שישרת שירות ארוך יותר וקרבי יותר, יזכה לתגמול גבוה יותר
- יוקמו עשרות מסלולים בארגוני ביטחון, חירום וחסד מוכרים
- אופי השירות לא יפגע באורחות חייו ואמונותיו של אף משרת
יושב ראש המחנה הממלכתי גם פנה בדבריו לחרדים: "אחינו החרדים, אתם פטריוטים ואוהבי המדינה והארץ הזו. אל תחכו לחוק, קומו והתנדבו. לתורה וללימוד היה ויהיה חלק גדול בשמירה על עם ישראל, אך עלינו לזכור, שיש אפשרות של ספרא וסייפא. יהיו עילויים שימשיכו ללמוד, ורבים ישרתו במקביל ללימודים".
בג"ץ דן היום בעתירות שהוגשו נגד אי גיוס חרדים ונגד התמיכה התקציבית בהם. לדברי העותרים, בהם התנועה לאיכות השלטון, תוקף ההסדר החוקי שפטר את האברכים מגיוס פקע בקיץ האחרון ותוקף החלטת הממשלה שלא לאכוף אותו יחלוף בסוף החודש הבא.
הממונה על ענייני בג"ץ בפרקליטות, אבי מיליקובסקי, אמר מנגד כי המדינה סבורה שהיא עדיין מצייתת לחוק. "לשיטתנו ולשיטת היועצת המשפטית לממשלה, בנקודת הזמן הנוכחית, רשויות הגיוס עדיין פועלות כפי סמכותן לפי סעיף 20 לחוק שירות הביטחון", אמר נציג הפרקליטות. "שונה יהיה המצב החל מ-1 ביולי 2024 - אז כבר תתחיל אותה תקופת הסמכות הנגרעת". מחוץ לבית המשפט התאספו מפגינים במחאה חת הכותרת "חוק גיוס שווה לכולם".
היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב-מיארה הודיעה כבר לבג"ץ, כי אם הממשלה לא תאשר מחדש עד סוף החודש הבא פטור מגיוס תחול חובת גיוס בני ישיבות לצה"ל. בהרב-מיארה מסרה את עמדת המדינה: "החל מ-1 באפריל 2024, בלא קידום חקיקה על ידי ממשלת ישראל, אין בסיס חוקי להימנעות גורפת של המדינה מגיוס בני ישיבות".
בממשלה שקלו לבקש מבג"ץ, בצל המלחמה בעזה, לאפשר את המשך המצב הקיים. עם זאת, בהרב מאירה הבהירה שאין שום תרחיש כזה בחוק והיא לא תגן על מהלך כזה בבית המשפט העליון. המשמעות לכך היא שממשלת ישראל תצטרך, עד סוף חודש מרץ, להתכנס באופן אקטיבי כדי לאשר את המשך הפטור מגיוס לבני ישיבות ולהצהיר שתאושר חקיקה חדשה בנושא הגיוס.