מועצת הביטחון אישרה את ההצעה האמריקנית להפסקת אש ושחרור חטופים

ההצעה האמריקנית להפסקת אש ושחרור חטופים אושרה באו"ם
14 מדינות הצביעו בעד הצעת ההחלטה של ארצות הברית המתבססת על ההצעה הישראלית לעסקה לשחרור חטופים שהוצגה על ידי הנשיא ביידן, רוסיה נמנעה. חמאס בירך: "מוכנים להמשיך לשתף פעולה עם המתווכות"
מחבר גילי כהן מחבר גילי כהן
Getting your Trinity Audio player ready...
מועצת הביטחון של האו"ם, 22.01.24
צילום: אי-פי

מועצת הביטחון אישרה הערב (שני) את הצעת ההחלטה של ארצות הברית, המברכת על "ההצעה החדשה להפסקת אש" המתבססת על ההצעה הישראלית לעסקה לשחרור חטופים שהוצגה על ידי הנשיא האמריקני ג'ו ביידן. זאת, חרף התנגדות ישראלית. נציגי רוסיה במועצת הביטחון נמנעו בהצבעה. שגרירת ארה"ב באו"ם לינדה תומאס גרינפילד אמרה בדיון כי "ישראל הסכימה למתווה. המלחמה יכולה להסתיים היום אם חמאס יקבל אותו".

הוואטסאפ של כאן חדשות - עקבו אחרי הערוץ הרשמי

רשימת שמות החטופים בעזה - והמשוחררים

ביידן צייץ לאחר ההחלטה: "מועצת הביטחון קיבלה החלטה הקוראת לחמאס לקבל את העסקה. חמאס אומר שהוא רוצה הפסקת אש, העסקה הזאת היא הזדמנות עבורו להוכיח שהוא באמת מתכוון לזה".

חמאס בירך על ההחלטה: "מוכנים להמשיך לשתף פעולה עם המתווכות לכניסה על מו"מ עקיף בנוגע ליישום עקרונות אלו, העולים בקנה אחד עם דרישות העם הפלסטיני". עוד נמסר מארגון הטרור: "נמשיך להיאבק להשגת זכויותיו הלאומיות של עמנו, בראשן הבסת הכיבוש והקמת מדינה פלסטינית ריבונית שבירתה ירושלים, זכות השיבה והגדרה עצמית".

"זו ההצעה שיש על השולחן, וישראל הסכימה לה", אמרה השגרירה האמריקנית. "כפי שאמר הנשיא ביידן - חמאס לא מסוגל להוציא אל הפועל מתקפה נוספת בסגנון 7 באוקטובר". השגרירה הבהירה כי הצעת ההחלטה האמריקנית לא כוללת שום שינוי גאוגרפי או דמוגרפי ברצועת עזה. 

כמה מדינות החברות במועצת הביטחון העלו חששות בנוגע לטקסט המופיע בהצעה - ותהו האם ישראל באמת מסכימה לנוסח ששרטט ביידן. בהצעה האמריקנית נכתב כי קוראים לחמאס לקבל את העסקה, בעוד ישנן מדינות שסבורות כי הנוסח צריך להיות ששני הצדדים צריכים לקבל את העסקה, לא רק חמאס.

ההצעה הוגשה ביום חמישי האחרון, ובה ניכר שינוי בגישה האמריקנית כלפי ישראל. בעוד הנוסח הקודם של הצעת ההחלטה קרא לחמאס בלבד לקבל את תנאי העסקה לשחרור חטופים, הנוסח החדש קוראים לשני הצדדים - חמאס וישראל - ליישם את ההסכם ללא דיחוי וללא תנאים. עם זאת, בנוסח החדש צוין כי ישראל כבר אישרה את תנאי ההסכם וכי ארצות הברית קוראת לחמאס לעשות את אותו הדבר. עוד צוין בהצעת ההחלטה כי ארצות הברית מתנגדת לכל ניסיון לשינוי דמוגרפי או גיאוגרפי ברצועת עזה ולהקטנת שטח הרצועה.

הפופולריים