פרס נובל לכלכלה לשנת 2026 יוענק לרוברט הול ומייקל וודפורד - כך הודיעה היום (שני) האקדמיה המלכותית השוודית. הפרס יוענק לשניים על "הנחת יסודות מיקרו-כלכליים של לייצוב מקרו-כלכלי".
מחקרם של וודפורד והול הביא לשינוי פרדיגמה במדיניות הייצוב. המודלים הניאו-קיינסיאניים שפיתחו מאפשרים להסביר ולכמת כיצד מדיניות ייצוב משפיעה על מחזורי העסקים, והם משמשים כיום בבנקים מרכזיים ובמשרדי אוצר ברחבי העולם. הול הוא פרופסור באוניברסיטת סטנפורד, וודפורד באוניברסיטת קולומביה.
השנה מציינים 125 שנה לפרסי נובל. לרגל המאורע, קרן נובל העלתה את סכום הפרס בכל קטגוריה מ-11 ל-12 מיליון קרונות שוודיות, שהן כ-1.2 מיליון דולרים. הפרס בכלכלה אינו חלק מצוואתו של אלפרד נובל. הוא מוענק מאז 1969 ביוזמת הבנק המרכזי של שוודיה, שייסד אותו לציון 300 שנה להיווסדו, ועד היום הוענק 57 פעמים ל-99 זוכים.
בשנה שעברה זכו בפרס ג'ואל מוקיר, פיליפ אגיון ופיטר האוויט, על מחקריהם על צמיחה כלכלית שמונעת בידי חדשנות. מוקיר, שגדל בישראל ולמד באוניברסיטה העברית, הצטרף לשורת זוכים בעלי קשר ישראלי: דניאל כהנמן (2002), ישראל (רוברט) אומן (2005) ויהושע אנגריסט (2021).
ביום שישי הודיעה ועדת פרס נובל הנורווגית כי פרס נובל לשלום יוענק למשפטנית הדרום אפריקנית נוואנטם (נאווי) פילאי, "על מאמציה לקידום השלום והמשפט הבין-לאומי". פילאי היא שופטת בבית הדין הבין-לאומי לצדק, ועומדת בראש תיק רצח העם במיאנמר. היא שימשה שופטת בבית הדין הגבוה בדרום אפריקה וברואנדה, והייתה הנציבה העליונה של האו"ם לזכויות אדם.
כלת הפרס טוענת כי ישראל ביצעה ברצועת עזה רצח עם, פשעי מלחמה ופשעים נגד האנושות. היא תומכת בעמדה שלפיה ישראל מקיימת משטר אפרטהייד כלפי הפלסטינים ורואה בכיבוש הישראלי גורם מרכזי בסכסוך. בעבר חתמה פילאי על קריאות להטלת עיצומים ואמברגו נשק על ישראל ולחרם על מוצרי ההתנחלויות. לצד זאת, פילאי גינתה את מתקפת 7 באוקטובר וקבעה כי חמאס ביצע פשעי מלחמה, ובהם רצח אזרחים ולקיחת בני ערובה.
פרס נובל לספרות לשנת 2026 יוענק לסופרת, המשוררת, המתרגמת וחוקרת הספרות הקנדית אן קרסון. הצרפתי הנרי ב. קגן והיפני קנסו סואי יזכו בפרס נובל לכימיה, על עבודתם לגילוי אפקטים א-ליניאריים ואוטוקטליזה בסינתזה אורגנית א-סימטרית.
פרס נובל בפיזיקה לשנת 2026 יוענק לחוקר הבלגי-אמריקני פרנסיס האלזן, על "תרומתו למצפה הנויטרינו אייסקיוב שבאנטרקטיקה, וגילוי נייטרינו באנרגיה גבוהה ממקור אסטרופיזי". המדענים קארל דייסרות' מארצות הברית ופטר הגמן וגאורג נגל מגרמניה הם הזוכים בפרס נובל לפיזיולוגיה או רפואה על הגילויים שלהם בנוגע לערוצי יונים המופעלים על ידי אור ואופטוגנטיקה.
