בכיר במשטרה: "עם היכולות האלה היינו יכולים למנוע את רצח שירה בנקי"

"עם יכולת זו היינו יכולים למנוע את רצח בנקי"
הבכיר הוסיף: "אסור לפגוע בלגיטימציה של המדינה לפעול מול עבריינים • תחקיר "כלכליסט" חושף: המשטרה שתלה תוכנת ריגול של NSO בטלפון של פעיל חברתי ושמרה מידע אינטימי עליו - כמנוף לחקירה עתידית • בצמרת המשטרתית מכחישים את ההאשמות • מנכ"ל האגודה למען הלהט"ב: מעקב אחר להט"ב בארון לצורך סחיטה הוא בלתי נתפס. נדרוש תשובות מהשר לביטחון הפנים והמפכ"ל
author מחבר KAN11.Web.Components.TextItem.AuthorItemModel
NSO
צילום: NSO

ברקע פרטים נוספים שנחשפו היום (חמישי) בפרשת המשטרה ותוכנת הריגול של NSO, גורם בכיר במשטרה אמר לכאן חדשות כי "אם היו לנו את היכולות הללו במצעד הגאווה בשנת 2015 היינו יכולים למנוע את רצח שירה בנקי. אסור לפגוע בלגיטימציה של המדינה והמשטרה לפעול מול עבריינים". 

נצ"מ מוטי שיף, ראש זרוע חקירות כלכליות בלה"ב 433, אמר בריאיון למאיה ראכלין ב"ערב ערב" בכאן 11: "החוק לגבי ההאזנות פורסם ב-1979, אנחנו פועלים לפיו - גם אם הוא מיושן. אם היו מקרים של חריגה אנחנו נפעל לתקן". 

"נשוי, הולך עם גברים - להכין חיסיון": הפריצה לטלפון הפעיל החברתי

רעידת אדמה נוספת נרשמה היום בפרשת המשטרה ותוכנת הריגול של NSO, עם מידע חדש שנחשף בתחקיר עיתון "כלכליסט". לפי התחקיר, יחידת סיגינט של המשטרה שתלה תוכנת ריגול של NSO בטלפון של פעיל חברתי, ומצאה שהוא משתמש באפליקציית "גריינדר" של הקהילה הגאה להיכרויות בין גברים, בזמן שהוא נשוי. אותו חיטוט פולשני הניב תיק מודיעיני על הפעיל, שבו צויין כי המידע הזה יכול לשמש "מנוף לחקירה".

התחקיר שמטלטל את מערכת אכיפת החוק - והחברה ששינתה את עולם הביון | האזינו לפרק ב"עוד יום"

עוד לפי התחקיר, המידע הנפיץ אודות הפעיל החברתי הוכנס למצגת, שהוצגה לאחר השלמת האיסוף לקצין המ"מ. באותה מצגת נכתב: "הולך עם גברים ככל הנראה, בזמן שהוא נשוי - מנוף לחקירה, להכין חיסיון, להגיד ליחידה להכין צו האזנות".

בהמשך עולה כי אחרי שחוקרי הסייבר במשטרה קראו את ההתכתבויות של אותו אדם עם גברים אחרים באפליקציית "גריינדר", הם מסרו ליחידת עיקוב מחוזית מידע על מועדי פגישות שלו עם אותם אנשים, על מנת שיעקבו אחריו בשטח.

המקרה המתואר חושף התנהלות לא חוקית לכאורה של המשטרה, שהשיגה מידע על אותו אדם באמצעים לא כשרים ואז דאגה להוציא "חיסיון" כדי למנוע חשיפה של דרך הפעולה, ולבקש "צו האזנות" - שיכשיר אותה בדיעבד.

"סחיטה נגד להט"ב בארון - דבר בלתי נתפס"

מנכ"ל האגודה למען הלהט"ב, רן שלהבי, הגיב לחשיפת המקרה בתחקיר כלכליסט: "מעקב אחר התכתבויות פרטיות לשימור אפשרויות 'סחיטה' נגד להט"ב בארון הוא דבר בלתי נתפס שיש לחקור וביסודיות. ככל שהפרסומים מדויקים, מדובר בפגיעה קשה ביותר באמינות המשטרה ובאמון שראוי לתת בה עבור הקהילה הגאה".

שלהבי הזכיר כי רק לפני מספר חודשים נפרץ אתר ההיכרויות של הקהילה הגאה "אטרף" בידי האקרים. "היום מסתבר שלא רק גורמים עויינים ועלומים מנסים לרגל אחר חברי וחברות הקהילה הגאה, וייתכן שמשטרת ישראל בכבודה ובעצמה עושה זאת. בכוונתנו לפנות באופן מיידי לשר לביטחון הפנים, עמר בר לב, ולמפכ"ל המשטרה רב-ניצב קובי שבתאי, ולדרוש מהם תשובות ברורות".

אז הכול לפי חוק? ההכחשות בצמרת המשטרה

המקרה המתואר לא עולה בקנה אחד עם טענות המשטרה כי אינה עוקבת אחרי "אזרחים תמימים" ואינה פורצת לטלפונים שלהם, אלא רק על פי חוק וצו של בית משפט - אותן טענות שהועלו אחרי חשיפת תחקיר כלכליסט. 

מפכ"ל המשטרה יעקב שבתאי מסר היום: "המשטרה בראשותי קשובה לכל ביקורת עניינית והחלה בבדיקה פנימית קפדנית". עם זאת, הוא הוסיף כי "הבדיקה לא העלתה כל ממצא המלמד על חריגה לכאורה מהוראות הדין".

לדבריו, "אם וככל שיתברר כי היו מקרים נקודתיים בהם היתה חריגה מנהלים - המשטרה בראשותי תפעל לשיפור ולתיקון, וזאת בשקיפות מלאה, ובשיתוף פעולה עם כל הגורמים הרלוונטיים. לא נשלים עם חריגה כלשהי מהוראות הדין, במידה שיימצא שהייתה כזו".

בריאיון לשאול אמסטרדמסקי בתוכנית משחקי הכיס בכאן 11, הכחישה הקצינה שאחראית על האזנות הסתר ביחידת הסייבר של המשטרה, נציבת משנה ענת סיגל, את ההאשמות החמורות וטענה שלא נעשה שימוש משטרתי בתוכנות ריגול כדי לעקוב אחר אזרחים תמימים. עם זאת הסתייגה ואמרה: "מי שחושב שאפשר לאכוף פשיעה חמורה בלי כלים טכנולוגיים - טועה". עוד הדגישה כי הם פועלים רק על פי חוק. 

בהמשך לכך, אתמול העבירה המשטרה ליועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט מסמך הבהרות בנוגע לשימוש שהיא עושה בתוכנות הריגול של חברת NSO. במסמך טענה המשטרה כי הכול נעשה כדין ופורטו היקפי השימוש בתוכנות.

שלשום פורסם ב"כלכליסט" כי המשטרה משתמשת בתוכנת הריגול פגסוס של חברת NSO למעקב אחרי חשודים בפלילים. על פי התחקיר, המפכ"ל לשעבר, יוחנן דנינו, הוא שרכש את המערכת והמפכ"ל שבא אחריו, רוני אלשיך, הפך אותה למבצעית. מאז היא משמשת בחקירות פליליות - ללא צו בית משפט - כאשר על תוצריה ביקשה המשטרה תעודות חיסיון, כך שנאשמים לא ידעו שבוצע נגדם שימוש במערכת.

על פי תחקיר כלכליסט, המשטרה עקבה באמצעות המערכת אחרי ראשי הדגלים השחורים במהלך הפגנות בלפור, חיפשה ראיות לשוחד בטלפונים של שני ראשי ערים מכהנים ועוד. מהתחקיר עולה כי את ההוראה לבצע את המעקב באמצעות הרוגלה נתנו דרגים גבוהים במשטרה. מי שמילאו אחר ההנחייה הם שוטרי חטיבת הסייבר של המשטרה, "סיגינט".

הפופולריים