מבקר המדינה מתניהו אנגלמן פרסם היום (שלישי) ממצאי דוח שעוסק באפקטיביות מכשול קו התפר והמעברים בגזרת עוטף ירושלים. הדוח חושף ליקויים מערכתיים ופיקודיים בגדר ההפרדה בעוטף ירושלים ובמעברים מיהודה ושומרון. על פי הדוח, פלסטינים נכנסים לשטח ישראל ללא בידוק וללא בקרה, תוך סיכון התושבים.
במוקד הדוח עומד הממצא כי רק ב-61% מתוואי קו התפר בירושלים קיים מכשול פיזי. מצב זה הותיר פתח באורך 11 קילומטרים המאפשר לבאים למרחב התוואי ולתושביו הפלסטינים תנועה חופשית לירושלים. המבקר התריע כי לאורך עשרות ק"מ קיימות פרצות שמאפשרות מעבר חופשי של שוהים בלתי חוקיים לשטח ישראל. הדוח קושר ליקויים אלו לפיגוע בצומת רמות בספטמבר 2025, שבו חדרו המחבלים דרך פרצה בגדר.
נתוני הדוח מצביעים על כך שבשנת 2023 התרחשו במרחב התפר 27 פיגועים קטלניים ו-10 אירועי ירי. ברבעון הראשון של שנת 2023 נתפסו כ-2,400 שוהים בלתי חוקיים, לעומת כ-1,200 בתקופה המקבילה ב-2024. נקודה מרכזית נוספת נוגעת לביטחון הכוחות: המבקר קבע כי גם לאחר אירועי 7 באוקטובר, מיקום החמ"לים בגזרת עוטף ירושלים מעמיד את התצפיתניות בסכנה.

בנוגע לניהול המעברים, נמצא כי המשטרה פועלת ללא תפיסת הפעלה סדורה וללא יישום ההחלטה על אזרוח המעברים, שהתקבלו כבר לפני שני עשורים. הדוח מצביע על היעדר מפקדים קבועים והכשרה מתאימה, וכן על קושי בהטלת מרות על הכוחות המגוונים שפועלים בשטח (מג"ב, משטרה, צה"ל ומאבטחים).
בניגוד למסמך הקובע כי מפקדת מג"ב עוטף ירושלים אמונה על הפעלתם המבצעית של המעברים באמצעות יחידת המעברים במחוז ירושלים, בפועל יחידת מעברים זו מפעילה רק חלק מ-16 המעברים בעוטף ירושלים, ואילו יתר המעברים מופעלים ישירות על ידי מג"ב עוטף ירושלים.
ריבוי הכוחות הפועלים במעברים בעוטף ירושלים, הכוללים את משטרת ישראל, מג"ב, צה"ל, מאבטחים אזרחיים - והשונות ביניהם, יוצרים קושי גדול ואתגר לפיקוד ולשליטה, דבר המייצר פערים מבצעיים בפעילות. אי-הסדרתה של אורגניות הכוחות במעברים מגבירה את הסיכון לפערים בהפעלת הכוח ולירי דו-צדדי בעת אירוע ומסכנת את הכוחות.
עוד נמצאו פערים בכלי נשק מסוימים של הכוחות. כמו כן, החלטת הממשלה להסמיך את שב"כ כגורם המנחה המקצועי במעברים לא יושמה, דבר שמוביל להברחת אמל"ח, לפערים בבידוק - ולסיכון חייהם של הכוחות והאזרחים במעברים.
על פי המבקר, התקציב החד-פעמי הנדרש לאזרוח כל מעברי עוטף ירושלים הוא כ-600 מיליון שקלים. התקציב השנתי השוטף, הנדרש להפעלת כל המעברים בעוטף ירושלים, הוא כ-500 מיליון שקלים, אולם תקציב זה טרם הוקצה.
עוד עלה מהדוח כי בשטחים שנמצאים באחריות מוניציפלית של עיריית ירושלים אך באחריות ביטחונית של צה"ל, המשטרה אינה מצליחה לממש את אחריותה לכינון סדר ציבורי. כתוצאה מכך, אין אכיפה או מתן שירותים, והסכנה הביטחונית גוברת. המבקר ציין כי ויכוח על אחריות תקציבית בין משרד הביטחון לבין המשרד לביטחון לאומי מונע את המשך שדרוג המכשול והקמת חומה גבוהה.
מצה"ל נמסר בתגובה: "קו התפר במרחב עוטף ירושלים מצוי בשטח הנתון תחת אחריות משטרת ישראל בכלל ההיבטים הביטחוניים, זאת בהתאם להחלטת ממשלה מ-2006 (החלטה 4784). מערכת הביטחון כמי שפועלת בגזרת יהודה ושומרון פרוסה מודיעינית ואיסופית, לפי הצורך המבצעי גם באמצעות כוחות לוחמים במרחב התפר".
"כלל פעילות מערכת הביטחון ומסקנותיה משוקפות כל העת למשטרת ישראל, לרבות השתתפות קבועה של נציגי מחוז ש״י, מחוז ירושלים ומג"ב עוטף ירושלים בהערכת המצב השבועית בפיקוד המרכז, ובדיונים וסיורים משותפים המתקיימים מעת לעת, על מנת לייצר מנגנון פעילות יעיל במרחב".
