לכל אורך החודש וחצי האחרונים, בצל משבר הקורונה, מתקיים מסע הסתה פרוע מצד הרשות הפלסטינית כנגד ישראל. מי שעוקב מקרוב אחר המתרחש בשטחים, עד למצב בו הרשות הפלסטינית, למרות שהיא מקבלת סיוע מישראל הכולל בתוכו הדרכות לרופאים, העברת ערכות בדיקה ועוד, אינה מוותרת על "הפוליטיקה הקטנה" - הסתה.
בכירים פלסטינים ממשיכים בקו ההסתה השכיח, תוך התאמתו למצב הנוכחי - הם מאשימים כי ישראלים מפיצים בזדון, ממש במכוון, וירוסים בשטחים על מנת להדביק את האוכלוסייה הפלסטינית. זה הגיע עד לכדי מצב שבו רהיטים, מכשירי חשמל ומכונות כביסה שהוברחו מישראל לתוך הרשות הפלסטינית הוחרמו. ולא רק. המנגנונים של אבו מאזן אספו אותם ופשוט הציתו באש את כל הרהיטים, מכונות הכביסה ומכשירי החשמל, כיוון שלטעמם המכשירים הללו עשויים להיות נגועים בקורונה, מאחר והם הגיעו מישראל - מקור ההדבקה העיקרי ברשות.
כרגע הקורונה עדיין, ניתן לומר, בשליטה בשטחים הפלסטיניים. בגדה מדברים על כ-200 חולי קורונה בפועל, לאחר שכ-60 כבר החלימו. בעזה מדווחים על ארבעה חולים בפועל כרגע, לאחר שתשעה אחרים החלימו. בסך הכל, המספרים שם לא גבוהים.
חייל יורה מהנשק כדורי קורונה
ההסתה כולה מתיישבת על הסיפור של הפועלים הפלסטינים שעובדים בישראל ויש עוד כ-15 אלף עד 20 אלף פועלים שעדיין עובדים כאן בישראל. לדברי המסיתים - ישראל נותנת לפועלים לחזור לשטחים ללא בדיקה רפואית קודם לכן, על מנת שהפועלים שחוזרים מישראל עם קורונה, לכאורה, ידביקו את האוכלוסייה הפלסטינית. על פי המניין שלהם - מתוך 260 החולים המאובחנים, 200 מהם - כשני שלישים - הם פועלים, או כאלה שבאו במגע עם פועלים ששבו מישראל.
המחשה נוספת לדברי ההסתה ניתן למצוא בפעולות שנעשות שם - היכן שכוח של צה"ל פועל בתוך השטח הפלסטיני, כמה שעות למחרת, מייד פוצחים במבצע חיטוי לאורך כל המסלול שהכוח עבר בו - על כל הרחובות והסמטאות, ואפילו על המדרגות שהכוח עלה בהן בבתים על מנת לבצע מעצרים.
הסרטון שגורמי ההסתה נשענים עליו הוא סרטון מלפני מספר שבועות שבו נראה חייל מגדוד של גולני יורק על כלי רכב פלסטיני. על זה הם בונים תילי תילים של עלילות שווא שהנה זאת ההוכחה, שהחיילים רוצים במותנו ולכן הם יורקים על שמשות המכוניות.
דוגמה נוספת הינה קריקטורה בביטאון הרשמי של הרשות הפלסטינית, עיתון שעובדיו מקבלים שכר מהרשות, בה מצוייר חייל שעומד בלב התנחלות מגודרת, מכוון את נשקו ויורה מהנשק כדורי קורונה לעבר האוכלוסייה הפלסטינית הסמוכה. מבחינת הרשות הפלסטינית ההתנחלויות הן הדבר הכי פסול שיכול להיות, אבל כעת, בצל הקורונה, הן פסולות שבעתיים, כיוון שהמתנחלים גם הם נגועים בקורונה, בנוסף לבעייתיות המשפטית והחוקית שיש להתנחלויות.
כל מיני נרטיבים ואג'נדות פוליטיות, שהיו קיימים גם קודם, מקבלים עכשיו איזשהו שינוי צורה – אדפטציה לימי קורונה. הבכירים הפלסטינים אומרים לציבור שלהם 'אם עד עכשיו לא פסלתם את הדברים הללו, אז עכשיו, בגלל הקורונה, זה הזמן לפסול אותם, אחרת אתם תידבקו, כי זה מקור ההדבקה'.
נקודת מבט של האסיר לשעבר
ישראל כידוע אינה מקיימת קשר ישיר עם ממשל חמאס, אבל כן מתקיים קשר עקיף. הדוגמה הכי טובה לכך היא אותם רופאים שיצאו מעזה לקבל הכשרה כיצד להתמודד עם הקורונה על ידי רופאים בישראל וחזרו עם המלצה של הרופאים מישראל, להאריך את תקופת הבידוד משבועיים ל-21 יום – ההמלצה אומצה על ידי ממשל חמאס.
יחיא סינוואר, להזכירכם, הינו אסיר לשעבר שישב בכלא הישראלי 25 שנה. כל נקודת המבט שלו היא מנקודת מבט של אסיר לשעבר. למעשה הוא רואה את עזה כבית כלא אחד גדול. את מדינת ישראל הוא רואה כשירות בתי סוהר אחד גדול, ומבחינתו, הסוהר, ישראל, חובתו לסייע לאסיר שנמצא בעזה - האוכלוסייה.
ולכן מבחינתו של סינוואר שיתוף פעולה שכזה בין רופאים ישראלים לרופאים פלסטינים, שנועד להתמודד עם נגיף הקורונה, ועם המשבר כולו, אינו פסול. זה לא מתיישב עם הנרטיב הפלסטיני בו ישראל, שמוגדרת שם מדינת הכיבוש, היא מקור כל הרע.
הסתירה שבין הנרטיב למציאות בפועל
יתכן שזה לא מסתדר בהיגיון של הציבור, ולא של ההנהגה הפלסטינית - איך מקור כל הרע פתאום עושה משהו טוב – מסייע לנו, מעביר לנו ערכות בדיקה ומדריך את הרופאים שלנו. משהו פה לא מסתדר עם הנרטיב המקורי. ולכן, הטענות האלה באות בעצם ליישב את הסתירה הזו שבין הנרטיב שישראל היא שורש כל הרע לבין המציאות בפועל – במסגרתה ישראל עוזרת לעזתיים ויותר מזה, המאבק בקורונה הוא כמעט שלוב ידיים. כלומר, כיוון שאין סגירה הרמטית בינינו לבינם, ישראל והרשות הפלסטינית מתחילת המשבר הזה עובדות ביחד, ומאחורי הקלעים מתקיים שיתוף פעולה מדהים בין מנגנוני הביטחון משני הצדדים, בין הדרגים המקצועיים משני הצדדים ודרגי השטח. אולם, כשזה מגיע לרמה של הפוליטיקאים, שם הנרטיב יותר חשוב מהמציאות בשטח.