מליאת הכנסת אישרה בצהריים (רביעי) בקריאה טרומית את "חוק ההמלצות" שאוסר על המשטרה להמליץ על הגשת כתב אישום בסיום חקירה. הצעת החוק עברה ברוב של 52 תומכים מול 42 מתנגדים.
בוועדת שרים לחקיקה הושג סיכום כי החוק, שיזם ח"כ דוד אמסלם מהליכוד, יתקדם מכאן והלאה בתאום בין משרד המשפטים והמשרד לביטחון הפנים וצפוי בכל מקרה לעבור שינויים בהמשך הדרך. במקביל התפתח עימות בין סיעות הליכוד, הבית היהודי וכולנו לגבי הוועדה בכנסת שבה יקודם החוק. בליכוד דורשים שזה יובא לוועדת הפנים בראשה עומד אמסלם ואילו הבית היהודי וכולנו דורשות שוועדת חוקה תדון בחוק.
המחלוקת סביב החוק באו לידי ביטוי גם בהצבעה עצמה. למרות שמדובר שהצעה שאושרה בוועדת השרים לחקיקה, התנגדה לו חבר הכנסת רחל עזריה מכולנו. חבר הכנסת בני בגין מהליכוד החליט שלא להשתתף בהצבעה.
אצביע נגד הצ"ח המלצות המשטרה. זאת הצ"ח שפוגעת במשטרה ובפרקליטות, ועלולה לפגוע בחפים מפשע שנקלעו לחקירה. אני מודה לשר כחלון על חופש ההצבעה, על אף הלחצים, ועל אמירתו שאף אחד לא יצביע נגד צו מצפונו על חוקים שאינם בהסכם קואליציוני.
— רחל עזריה (@azariarachel) November 8, 2017
היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט, פרקליט המדינה שי ניצן והמפכ"ל רוני אלשיך מתנגדים לחוק בטענה כי הדבר יפגע בעבודת המשטרה והפרקליטות."אני גם לא מצליח לראות את התועלת בהצעה", אמר ניצן בדיון בוועדת השרים השבוע. "זה יגרום עינוי דין גם לחשודים וגם למתלוננים. יש גם את זכות הציבור לדעת, למשל כשיש ראש עיר. הציבור זכאי לדעת שהמשטרה סבורה שהתגבשה תשתית ראייתית", אמר.
אלשיך אמר כי "המשמעות היא שהפרקליטות תצטרך לנהל את החקירה. חושבים שהפרקליטות מסוגלת לנהל את החקירות האלה במשאבים שמושקעים? ככל שמדובר בהחלטת פרקליטות, המשטרה איננה מעבירה המלצות - אלא סיכום של התיק, על מה יש תשתית ראייתית ועל מה לא".
ניצב בדימוס יוסי סטבון על חוק ההמלצות:
בשבוע שעבר שלח מנדלבליט חוות דעת לשקד לגבי ההצעה. היועץ המשפטי לממשלה ציין כי הצעת החוק תהווה "פגיעה ממשית בעבודת רשויות אכיפת החוק וביכולתן למלא את תפקידן במקצועיות וביעילות, באופן שיפגום ביכולת להגיע לחקר האמת ולהביא עבריינים לדין, ובאופן שיגרום להתמשכות מיותרת של הליכי החקירה ולעינוי דין".