ראש הממשלה בנימין נתניהו ונשיאת בית המשפט העליון אסתר חיות אמורים להיפגש במטרה לבחון את חקיקת פסקת ההתגברות - החוק לעקיפת בג"ץ, כך פורסם היום (ראשון) בחדשות הערב. הפגישה היא חלק מבקשת היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט, לקיים דיאלוג וללמוד את האפשרויות, כתנאי לשינוי הדרמטי בחקיקה.
נכון לעכשיו לא נעשתה פנייה מצדו של נתניהו להיפגש עם חיות. פגישה בין השניים, אם תתקיים, תהיה יוצאת דופן. ראש הממשלה פגש את נשיאת בית המשפט העליון בפגישה רשמית סביב כניסתה לתפקיד, אך לא דנו בנושאים חוקתיים או משפטיים.
ברקע המחלוקת בסוגייה, נפגש נתניהו עם שופט בית המשפט העליון לשעבר, אהרן ברק. ראש הממשלה מעוניין לזמן שופטים בדימוס לפורום ראשי המפלגות כדי לשמוע את עמדתם.
החוק לעקיפת בג"ץ | ראש הממשלה ונשיאת העליון אמורים להיפגש כחלק מבקשת היועמ"ש לדיאלוג ולימוד האפשרויות כתנאי לשינוי הדרמטי בחקיקה @almog_tamar #חדשותהערב pic.twitter.com/BGdRooJuG4
— כאן חדשות (@kann_news) 15 באפריל 2018
היום השופטת אסתר חיות הביעה את התנגדותה למהלך לקידום החוק לעקיפת בג"ץ. "אחת הערובות ההכרחיות לדמוקרטיה היא שמירה על מערכת בתי משפטית עצמאית ובלתי תלויה", אמרה חיות בנאום באוניברסיטת תל אביב בהתייחסה לפסקת ההתגברות המאפשרת קידום חוקים שנפסלו על ידי בג"ץ. היא הוסיפה כי "חייבים להילחם בהקצנת השיח הציבורי שנעשה בוטה ואלים יותר ויותר".
על אף המתיחות, גורמים בקואליציה אמרו היום לכאן חדשות כי "כלל לא בטוח שראש הממשלה בנימין נתניהו רוצה להוביל לבחירות בעקבות החוק לעקיפת בג"ץ". לדברי אותם גורמים, מטרתו העיקרית של נתניהו היא תיקון הרושם בקרב קהל הבוחרים, שנוצר בעקבות הסכם מבקשי המקלט שנחתם עם האו"ם לפני כשבועיים ובוטל לאחר מכן.
מוקדם יותר היום נפגשו נתניהו ויו"ר כולנו משה כחלון במטרה לנסות ולגבש הצעה מוסכמת לחקיקה עוקפת בג"ץ. ככל הנראה יוקם צוות בראשות שרת המשפטים איילת שקד, ויהיו בו נציגים מטעם מפלגות הקואליציה השונות, ונציגים מטעם היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט ומערכת המשפט.
החוק לעקיפת בג"ץ | נתניהו נפגש עם אהרון ברק ויזמן לפורום ראשי המפלגות שופטים בדימוס לשמוע את עמדתם @shemeshmicha #חדשותהערב pic.twitter.com/ZyYgFtgQQL
— כאן חדשות (@kann_news) 15 באפריל 2018
שר האוצר משה כחלון הזהיר הבוקר את סיעת הליכוד כי אם תפוזר הכנסת ויתקיימו בחירות - לא תקבל סיעת השלטון יותר מ-25 מנדטים. בתום דיון בין ראשי סיעות הקואליציה על החוק לעקיפת בג"ץ המכונה פסקת ההתגברות, אמר כחלון כי סיעתו תתמוך בחוק בסוגיית מבקשי המקלט בלבד. "כל יתר הגחמות לא על הפרק מבחינת מפלגת כולנו", אמר כחלון.
בדיון אמר היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט, כי הוא תומך בתיקון חוק יסוד החקיקה כך שבג"ץ יוכל לפסול חוקים ברוב של שישה שופטים מתוך תשעה שישבו בהרכב שידון בפסילת חוק של הכנסת. בד בבד תוכל הכנסת לחוקק שוב את החוק בתמיכת 70 ח"כים לחמש שנים. ראשי הקואליציה סיכמו לשוב ולדון בנושא מחר.
ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר בפתח ישיבת הממשלה כי הדיון על יחסי בג"ץ והכנסת מתקיים לראשונה זה כעשור. "זה דיון חשוב ואנו מתייחסים אליו ברצינות", אמר.
סיעת כולנו תוכל, אם תבחר, למנוע את הבאת החוק עוקף בג"ץ לוועדת השרים לענייני חקיקה. סעיף בהסכם הקואליציוני קובע כי כל תיקון לחוק יסוד יקודם רק בהסכמה של כל סיעות הקואליציה. מכיוון שהחוק עוקף בג"ץ, מהווה תיקון לחוק יסוד כבוד האדם וחירותו, בכוחה של סיעת כולנו למנוע את כינוסה של ועדת השרים לחקיקה לדיון על החוק, הרבה לפני שלב ההצבעה בכנסת. הסעיף, אם תסתמך עליו סיעת כולנו, יהפוך את הדיון בין הליכוד והבית היהודי סביב החוק לדיון סרק.