בית הדין הבינלאומי לצדק בהאג פרסם היום (שישי) את חוות דעתו בעניין "הכיבוש הישראלי בטריטוריה הפלסטינית", לפיה "על ישראל לסיים את נוכחותה בשטחים פלסטיניים כבושים מהר ככל האפשר". בית הדין קבע גם שישראל חייבת לשלם פיצויים בגין נזקים שנגרמו כתוצאה מהכיבוש. מדובר בפעם הראשונה שבית הדין מפרסם עמדה משפטית העוסקת בשליטה הישראלית ביהודה, שומרון ומזרח ירושלים.
> עקבו אחרי ערוץ הוואטסאפ של כאן חדשות
על פי בית הדין בהאג, מדיניות ההתנחלויות מפירה את החוק הבין-לאומי: "העברת אוכלוסייה אזרחית לתוך שטח כבוש היא הפרת החוק הבין-לאומי", נכתב בהחלטה. "מוענקים תמריצים כלכליים מובהקים למעבר לשטחים. הייתה מדיניות להכשרת מאחזים, והיא מנוגדת לסעיף 49 לאמנת ג'נבה הרביעית. המהלכים מטיבים לאוכלוסייה הכובשת, ובאים על חשבון האוכלוסייה הנכבשת".
בהתייחסו לטענות שישראל מפרה את "האמנה בדבר ביעור כל צורות האפליה הגזעית", שנועדה למנוע מצב של אפרטהייד, אמר נשיא בית הדין: "ישראל פועלת להפרדה כמעט מוחלטת בין המתנחלים לפלסטינים ביהודה ושומרון ובמזרח ירושלים. מסיבה זו בית הדין רואה בפעולות ישראל הפרה של אמנה זו".
עוד על פי בין הדין: "מדיניות ההתנחלויות של ישראל, הביאה לעלייה באלימות. אלימות המתנחלים נגד הפלסטינים וכשלונה של ישראל למנוע ולהעניש אותם - יוצרות סביבה קשה לפלסטיניים. מדובר בהפרת מחוייבותיה של ישראל".
נשיא בית הדין, השופט סלאם, אמר במהלך הקראת ההחלטה: "ישראל יצרה שר נוסף במשרד הבטחון - סמוטריץ' - האחראי לניהול השטח. ההבדל בין סיפוח בפועל ובחוק נהיה דק מאוד. ישראל הטילה את מרותה על השטחים באופן שמהווה סיפוח למעשה". השר סמוטריץ' צייץ בתגובה: "התשובה להאג - ריבונות עכשיו".
על פי חוות הדעת של בית הדין, מגוון חקיקות ישראליות מפלות את הפלסטיניים: "לא ניתן להצדיק זאת או להסביר באופן המניח הדעת בחוק הבין לאומי - מדובר באפליה".
השופט סלאם, הבהיר כי חוות הדעת שגובשה לא מתייחסת למעשיה של ישראל בשטחים לאחר 7 באוקטובר, אלא רק לתקופה שקדמה לה. עוד הסביר: "השטח הפלסטיני הכבוש נחשב יחידה גיאוגרפית אחת מבחינת החוק הבין-לאומי, שיש לשמורה. לכן, כל התייחסות תהיה לשטח כולו. לגבי ירושלים - בית הדין רואה את בקשת העצרת ככזו המוגבלת למזרח ירושלים".
בהתייחסו לרצועת עזה, אמר: "לאחר 1967 ישראל החזיקה את עזה תחת שליטתה. ב-2004 הודיעה על נסיגת כוחות ופינוי תושבים, מה שהושלם ב-2005. לדעת בית הדין, הסוגיה בכיבוש היא היכולת להטיל מרות על שטח - וישראל ממשיכה לשלוט באוויר ובמים חרף הנסיגה, מה שהתעצם באוקטובר 2023. שליטה האפקטיבית של ישראל על עזה לא נחלשה, חרף נסיגת הכוחות".
את חוות הדעת ביקשה העצרת הכללית של האו"ם במהלך שיזמה וקידמה הרשות הפלסטינית. חוות הדעת אינה מחייבת, אך היא עלולה להביא לצעדים מעשיים של מדינות, דוגמת עיצומים. כמו כן, יש חשש הדבר ישפיע על בית הדין הבינלאומי הפלילי, שדן בימים אלה בסוגיית מעצרי הבכירים הישראלים.
משרד החוץ דחה את הטענות שנשמעו בהאג; רה"מ כינה את ההחלטה שקרית
ראש הממשלה בנימין נתניהו בתגובה לבית הדין בהאג: "העם היהודי אינו כובש בארצו - לא בבירתנו הנצחית ירושלים ולא בנחלת אבותינו ביהודה ושומרון. שום החלטה שקרית בהאג לא תעוות אמת היסטורית זאת, וכך גם לא ניתן לערער על חוקיות ההתיישבות הישראלית בכל שטחי מולדתנו".
בהודעה מטעם משרד החוץ נכתב בתגובה: "למרבה הצער, חוות הדעת שגויה מן היסוד. היא מערבבת בין פוליטיקה למשפט. היא מחדירה את הפוליטיקה ממסדרונות האו"ם בניו יורק לאולמות המשפט של בית הדין בהאג. עוד יש להבהיר כי חוות הדעת שפורסמה היום היא חוות דעת מייעצת והיא אינה מחייבת משפטית".
עוד נכתב: "חוות הדעת מנותקת לחלוטין מהמציאות במזרח התיכון. בזמן שחמאס, איראן וגורמי טרור נוספים תוקפים את ישראל משבע חזיתות - כולל עזה ויהודה ושומרון - כדי להשמידה, ולאחר הטבח הגדול ביותר של יהודים מאז השואה, חוות הדעת מתעלמת מהזוועות שהתחוללו ב-7 באוקטובר ומההכרח הביטחוני של ישראל להגן על שטחה ואזרחיה".