ישראל נתנה אור ירוק למהלך שבמסגרתו ארצות הברית, באמצעות מתווך ישראלי - גרשון בסקין, העבירה עקרונות להחזרת החטופים. כך פורסם הערב (ראשון) בכאן חדשות. חמאס הודיע הערב כי הוא מוכן לדון באופן מיידי בשחרור החטופים בתמורה להכרזה ברורה על סיום המלחמה, נסיגה מלאה מעזה והקמת ועדה לניהול הרצועה.
כבר בשבוע שעבר, בכירים ישראלים, ראש הממשלה בנימין נתניהו והשר רון דרמר, קיבלו עדכון על ציר התיווך בין וויטקוף לבסקין. לפי מקורות שמעורים בשיחות המשא ומתן, נדמה כי אותה הצעה אמריקנית שהועברה לחמאס ונחשפה לראשונה בכאן חדשות, עומדת בקנה אחד עם העקרונות הישראליים שעומדים על הפרק כרגע.
רוב הגורמים, ישראלים וזרים כאחד, נשמעים סקפטיים בנוגע להיתכנות המהלך. עם זאת, מתברר כי אחרי שבועות ארוכים ללא התקדמות, ישראל נתנה אור ירוק למהלך זה בניסיון להגיע להסכם. הציר הזה מוסיף למעשה עוד מתווך במו"מ. ממשל טראמפ משתמש בבסקין כדי להעביר מסרים מארה"ב לידי חמאס והעביר את אותם עקרונות מפתח.
ישראל נתנה אור ירוק להצעה האמריקנית שהמתווך הישראלי הגיש לחמאס; גורמים במו"מ: נראה שהעקרונות שהוצעו לסיום המלחמה מתיישבים עם דרישות ישראל | החשיפה של @gilicohen10#מהדורתכאןחדשות pic.twitter.com/pizUlZfSqj
— כאן חדשות (@kann_news) September 7, 2025
בסביבתו של ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחסו לראשונה להצעה ואמרו: "ישראל שוקלת ברצינות רבה את הצעת הנשיא טראמפ, כנראה שחמאס ימשיך בסרבנותו".
נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ התייחס הערב להצעה וכתב: "כולם רוצים שהחטופים יגיעו הביתה. כולם רוצים שהמלחמה הזאת תסתיים! הישראלים קיבלו את התנאים שלי. הגיע הזמן שגם חמאס יקבל אותם. הזהרתי אותם מההשלכות של לא לקבל אותם. זו האזהרה האחרונה שלי, לא תהיה עוד אחת!".
הנשיא שב ואמר הלילה כי הוא מאמין ש"חתימה על עסקה עם עזה קרובה מאוד". עוד אמר טראמפ כי חמאס מחזיק ככל הנראה בעשרים חטופים חיים או פחות, וכי הם בסכנת חיים מיידית. הנשיא נקב במספר לא נכון של חטופים חללים, 38 לדבריו, בפני התקשורת. גורמי ביטחון אמרו לכאן חדשות: "יש 20 חטופים חיים - וכל אמירה אחרת היא בבחינת התרת דמם של החטופים".
זו אינה הפעם הראשונה שהנשיא טועה בנושא זה. בשבוע שעבר קרא לחמאס "לשחרר את כל 20 החטופים", ושכח לציין את החטופים החללים.
בתוך כך, מקורות המקורבים לחמאס אמרו לערוץ סקיי ניוז בערבית כי הארגון בוחן את ההצעה האמריקנית האחרונה ברוח חיובית.
ההצעה לעסקה כוללת שהוגשה לחמאס לפני שנה, והסכמת חמאס | האזינו להקלטה הבלעדית
בספטמבר 2024 חמאס קיבל הצעה שנרקחה בין היתר על ידי גרשון בסקין לקיומה של עסקה כוללת שקרובה להצעה שחשפה הבוקר בכאן חדשות.
ההצעה שדומה למתווה מספטמבר 2024 והקלטת הבכיר בחמאס לגורם במו"מ: "אין לנו שום בעיה לקבל את המתווה הזה" | פרסום בלעדי של @eliorlevy #מהדורתכאןחדשות pic.twitter.com/8BHufSIj94
— כאן חדשות (@kann_news) September 7, 2025
חמאס דן בהצעה ומחליט לקבל אותה והיא כוללת בין היתר את שחרור כלל החטופים תמורת אסירים פלסטינים, נסיגה מלאה של צה"ל משטח הרצועה והפסקת אש למשך חמש שנים.
בכיר חמאס ראזי חאמד שיגר הודעה קולית לגורם שמעורב בתיווך במשא ומתן, בו הוא אישר שחמאס קיבל את מתווה העסקה הכוללת.
הקלטת ההודעה הגיעה לידי כאן חדשות ובה מאשר חאמד שחמאס מסכים לעסקה כוללת, אבל חושש שישראל תזרוק את ההצעה לפח. לכן הוא מציע להעביר הצעה זו לארצות הברית או למדינה ערבית ושהן יציעו אותה לישראל כמתווה שלהן
יש לציין כי ההצעה לעסקה כוללת היתה מקובלת על חמאס כבר אז, חודשים ספורים לפני עסקת החטופים שהתבצעה בתחילת השנה הנוכחית, 2025.
עוד בנושא
