דובר מממשלת גרמניה סטפן קורנליוס הודיע היום (שני) כי ברלין תסיר ב-24 בנובמבר את אמברגו הנשק החלקי שהטילה על ישראל מוקדם יותר השנה. הודעה זו מגיעה יממה לאחר שראש הממשלה בנימין נתניהו והקנצלר פרידריך מרץ שוחחו. קורנליוס הבהיר כי הדבר כרוך בשימור הפסקת האש בעזה.
ב-8 באוגוסט הטילה ממשלת גרמניה בהוראתו של מרץ אמברגו על ייצוא נשק לישראל, בעקבות החלטת הקבינט לאשר את כיבושה המלא של העיר עזה. לדבריו של הקנצלר, שהחזיק באותה התקופה בקו ביקורתי יותר כלפי ישראל, האמברגו נועד למנוע מנשק גרמני לשמש את צה"ל וכוחות הביטחון במלחמה בעזה.
המהלך אליו הוביל מרץ גרר ביקורת בתוך מפלגתו, שכן הוא לא הובא לדיון בפורומים הפוליטיים הרלוונטיים. מאוחר יותר כשנשאל מדוע נקט בפעולה כזו נגד ישראל ומבלי להודיע על כך לראש הממשלה בנימין נתניהו, הסביר מרץ כי נתניהו פשוט לא קיבל את שיחת הטלפון שלו.
בשבת האחרונה רמז מרץ על השינוי בעמדתו בדברים שנשא בכנס של צעירי מפלגתו: "עמדתה של הרפובליקה הפדרלית של גרמניה חייבת להיות ברורה, היכן אנו עומדים. בברית המערבית, לצד ישראל". אמש הודיעה לשכת ראש הממשלה, במה שנראה כמו סימן מקדים להכרזה הבוקר, כי מרץ ונתניהו שוחחו: "זו הייתה שיחה טובה וידידותית, במהלכה שוחחו השניים על נושאים מדיניים ואזוריים".
ההכרזה של הקנצלר על האמברגו הגיעה גם בצל לחצים כבדים שהופעלו עליו מצד הקואליציה בארצו, ורוח גבית ממדינות נוספות שנקטו במהלך דומה. מרץ עצמו ביקר גם הוא בחריפות את הפעולות הישראליות בעזה, וטען כי ההפצצות של צה"ל "אינן מגלות עוד היגיון", וכי "אין להן הצדקה במסגרת המאבק בטרור". נתניהו ערך שיחה עוד באותו הערב עם הקנצלר מרץ והביע את אכזבתו מההחלטה: "גרמניה מעניקה פרס לטרור של חמאס".
ראש ממשלת בוואריה מרקוס סודר, שנחשב לאחת הדמויות המרכזיות במפלגת השלטון, קרא בחודש שעבר לממשלה לבטל את האמברגו נגד ישראל לאחר ההגעה להסכם הפסקת האש בעזה. "אם השלום הזה יצליח כעת, אז גם גרמניה צריכה לתרום שוב את תרומתה", אמר סודר בריאיון לתקשורת המקומית.
