00:03:34
מי אתם אנשים שמוציאים 800 בפסיכומטרי? איתי אשר יצא לאתר את המוחות המבריקים במדינה ולבדוק לאן הם מגיעים בחיים. בפרק הראשון: היכרות עם דוד גולן, שמתוך חוויה אישית פיתח אפליקציה להתראה על שבץ מוחי והאריך חיים של עשרות אלפי אנשים

"אני לא יודע אם האוכלוסייה הזו היא החומר הטלוויזיוני הכי חזק שיש", אומר דוד גולן כשהסברנו לו שאנחנו רוצים לעשות סדרה על אנשים שקיבלו ציון מושלם של 800 בפסיכומטרי. "האמת שלא תכננתי לעשות פסיכומטרי", הוא מספר. "התחלתי ללמוד מתמטיקה באוניברסיטה, וזה לא חוג עם דרישות קבלה יוצאות דופן, אתה פחות או יותר צריך דופק ותעודת זהות, אבל לקראת השחרור מהצבא התברר לי שאפשר לקבל כמה ימי חופשה מיוחדת אם נרשמים לפסיכומטרי". הוא לא חשב שיקבל 800, "אבל קיבלתי" הוא אומר, "וזה היה נחמד".


גולן מספר לנו על הבוקר בו שיחק עם הבן שלו על השטיח, ופתאום הרגיש שהוא לא יכול להזיז את היד או הרגל ולא מצליח לדבר. "זו חוויה מאוד מלחיצה ומפחידה" הוא מספר, "תוך כדי הבלאגן בבית חולים, כשלוקחים אותך לפה ולוקחים אותך לשם, קוראים לרופא ההוא, מנסים להשיג רופא אחר והוא לא עונה". את העיכובים והזמן שעבר עד שקיבל טיפול הוא חווה ממקור ראשון, ובדיוק את זה הוא רצה לשנות.

"שבץ זה אירוע שמאוד תלוי בזמן", מסביר דוד גולן. "כל דקה שעוברת והטיפול מתעכב, החולה מפסיד בממוצע שבוע של חיים".

התראה על שבץ היישר לטלפון

גולן הוא ממקימי Viz.ai; אפליקציה להתראה על שבץ מוחי, שהאלגוריתם שלה כבר האריכה את חייהם של עשרות אלפי אנשים. הוא מראה לנו צילום CT מוח על מסך המחשב. "זה בן אדם שכרגע מדמם וצריך עזרה של רופא כמה שיותר מהר", הוא מסמן על המסך. האפליקציה שהוא פיתח שולחת התרעה לטלפון הרופא ומציגה לו את המסך הזה עם צילום ה-CT.

"שבץ זה אירוע שמאוד תלוי בזמן", מסביר גולן. "כל דקה שעוברת והטיפול מתעכב, החולה מפסיד בממוצע שבוע של חיים". האפליקציה מזהה אוטומטית אירועי שבץ מוחי, כדי לעזור לחולים לקבל טיפול כמה שיותר מהיר, ותוך חמש דקות הרופא מקבל את המידע לטלפון הנייד. לא מעט זמן עבר עד שהחברה קיבלה את אישור ה-FDA (מנהל המזון והתרופות האמריקאי), אך כיום האפליקציה מותקנת ביותר מ-200 בתי חולים בארצות הברית, ובשלושה בתי חולים בארץ.

"בלב המערכת ישנו אלגוריתם של בינה מלאכותית" הוא מפרט, "שלימדנו אותו לפענח סריקות, והוא פשוט עושה את זה אוטומטית. הוא עושה את זה יותר מהר, לא הולך לישון ולא לוקח הפסקות". האלגוריתם נמצא כל הזמן בענן, מפענח את הסריקות ומתריע, וכך מתקצר הזמן שעובר עד שהחולה מאובחן, וסיכויי ההחלמה שלו גדלים באופן משמעותי.

"אנחנו מרגישים שאנחנו מביאים מהפכה", אומר גולן. "להגיע למצב שכל חולה שעובר שבץ בעולם, ממקסם את הסיכוי שלו להחלמה". אין סוף לדברים שאפשר לעשות כדי לקדם את הרפואה, וגולן מקדיש לכך את חייו. "חד משמעית החנונים ישנו את העולם", הוא אומר לנו, "אני חושב שאנחנו עושים את זה כבר".

כל הפרקים

}