חדשות הערב
00:14:56
שמונה שנים מאז קרסה בריכת כימיקלים אל תוך נחל אשלים, זיהמה את הקרקע והמיתה חיות בר נדירות – החקירה הפלילית טרם הושלמה. ואם זה לא מספיק – המדינה מקדמת הטבות לאותה חברה מזהמת. איך כל זה קורה בחסות המלחמה?

תגובת רותם אמפרט: על אף שקידום שדה בריר אושר בבג"צ, בהסכמת כל משרדי הממשלה, העיכוב המתמשך של המדינה בקידומו כבר גרם, למרבה הצער, לסגירה של אחד ממפעלי רותם, לאובדן של מאות מקומות עבודה, והפסד של אלפי מקומות עבודה למשק הישראלי כתוצאה מהעברת השקעות חדשות למפעלים מחוץ לישראל.

אם נתייחס לשם המוצר, שהינו כנראה האזכור היחיד המדויק בכתבה, נדגיש כי הוא נקבע לפני שנים רבות על שם העובד שפיתח אותו והפלוס הינו סימן לתוסף. כמובן שאין כל קשר בין שם המוצר לבעלי התפקידים בוועדה ואנו גאים בעובדינו נטע, שגית, מירב ואורון, שזכו גם הם למוצרים על שמם.

היעדר החלטת ממשלה שתבטיח את עתיד יתר מפעלי רותם, אילצה את החברה לקדם פתרון לטווח הקצר, אשר עומד בסטנדרטים הסביבתיים והתכנוניים הבינלאומיים המחמירים ביותר. מעבר לכך, החברה נאלצה לקבל על עצמה גם את כל התנאים הנוספים שהעמידו המשרד להגנ"ס והוועדה, הכרוכים בעלויות מהותיות נוספות של עשרות מיליוני שקלים.

מהמשרד להגנת הסביבה נמסר: המשטרה הירוקה במשרד להגנת הסביבה פועלת לקידום החקירה ולסיום הפעולות הנלוות, אשר חלקן הן תולדה של ממצאי החקירה בארה"ב ומחייבות גם התייחסות של גורמי מקצוע חיצוניים. מדובר בחקירה מורכבת ביותר ואף תקדימית בקרב גופי האכיפה. על כן, משכי הזמן, על אף שהם ארוכים מהרגיל, סבירים בנסיבות העניין לאור העיכובים שנבעו הן ממגפת הקורונה והן מאילוצי חקירה של הרשויות בארה"ב. עם השלמת פעולות החקירה, יועבר תיק החקירה לפרקליטות המדינה להמשך טיפול.

המשרד להגנת הסביבה קבע בהיתר הרעלים של החברה דרישות למזעור הזיהום והטיל חובות על החברה לטפל ולשקם זיהומים שנוצרו בעקבות פעילותה. רותם אמפרט אף קיבלה לאחרונה עיצום כספי בסך של כ-900 אלף שקל בגין אי עמידה בלוחות הזמנים לשיקום. בנוסף, החברה-האם כי"ל הפקידה בטוחות בהיקף של עשרות מיליוני שקלים כדי להבטיח השיקום.

לעניין המשך השימוש בבריכות: הוועדה המחוזית דרום אישרה את בקשת רותם אמפרט להמשיך להשתמש בבריכות הקיימות ולא קיבלה את דרישת המשרד לעבור לבריכה 6 או לחייב את החברה לבצע טיפול מלא בזיהום מי התהום למשך 25 שנים מלאות. על פי החלטת הוועדה, רותם אמפרט תידרש לטיפול במי התהום רק עד שנת 2030.

כתבות מגזין