חדשות הערב
00:17:45
טענות להתנהלות בריונית, ניגודי עניינים, ואירועים למקורבים בלבד ברשות העתיקות: תחקיר מיוחד חושף מה באמת קורה מאחורי הקלעים במקום שאמור לשמור על הממצאים הארכיאולוגים של עם ישראל - ומנוהל על ידי חבר מרכז ליכוד לשעבר, שיש לו המון חברים, או כמו שהוא אומר – אם יש קשרים, מי צריך פרוטקציות

תגובת רשות העתיקות המלאה:

רשות העתיקות היא גוף ממלכתי, הפועל מטעם המדינה לשמירה על עתיקות הארץ ומורשתה, ומטרה זו היא נר לרגליה. תחקירכם אינו מדויק, מונע מאינטרסים של גורמים אחרים ולוקה בחסר. מנהל הרשות מונה לתפקידו על ידי השר חילי טרופר, ומטבע הדברים, בתור מי ששימש כראש מועצה במשך שנים רבות, עמד בקשר עם רבים בשירות הציבורי. קשרים טובים אלה, משרתים היום את שמירת העתיקות בישראל.

• על הטענה בניגוד עניינים של הרשות העתיקות, שנחשבת לרגולטור המאשר ולצד זאת היא גם הגורם המבצע חפירות, המתחרות בגורמים פרטיים: הנושא נבדק על ידי היועמ"ש לממשלה ונמצא שאין פגם בהתנהלותה של רשות העתיקות. הדבר אף נדון בבג"ץ והוכרע. רשות העתיקות פועלת כחוק ומתנהלת מאז בהתאם להנחיות המשפטיות שהתקבלו

• על הטענה שרשות העתיקות מפעילה לחץ בריוני על יזמים המעוניינים לבנות, על מנת שישכרו את שירותי חפירותיה - גם אם אלה אינם מעוניינים לעשות זאת בשל מחיר גבוה, חשש מעיכוב עבודה או אי שחרור השטח למיזמים: מדובר בטענה משוללת כל בסיס, שנוגדת את מדיניות רשות העתיקות. רשות העתיקות היא גוף של המדינה, שאין בו מרכיב של רווחים, והיא פועלת בשיתוף עם היזמים, ומאזנת בין צרכי ההגנה על העתיקות, לצורך לפתח את הארץ.

• על הטענה כי מנכ"ל הרשות אלי אסקוזידו אינו בעל השכלה ארכיאולוגית ואינו שועה לחוות דעת מקצועיות של ארכיאולוגים, בנוגע לפסיפס קדום שנמצא במגידו: דוח מקצועי שימורי ברשות העתיקות קבע כי יש להוציא מיידית את פסיפס מגידו מהשטח ולטפל בו, לאור מצבו הרעוע. מנהל רשות העתיקות אישר את המלצות המועצה המקצועית - מועצת רשות העתיקות. הסכום שנגבה ממוזיאון התנ"ך שימש, בין השאר, לשימור המורכב של הפסיפס. רשות העתיקות גאה בהצגת הפסיפס בוושינגטון בימים שבהם ההסברה בעולם קריטית. פסיפס מגידו ישוב לארץ ויוצג באתרו המקורי כחלק מגן לאומי חשוב, לאחר ההעתקה המתוכננת של כלא מגידו. יודגש, כי חלק ממנהלי הרשות לא היו בעלי השכלה בארכיאולוגיה אלא באו ממערכת הביטחון והשרות הציבורי, והם היו מנהלים טובים.

• על הטענה להתערבותה של הגברת איילה בן גביר ופנייה ישירה למר אסקוזידו, שהוחלט לשפר פני הכניסה בהר הבית: מתחם הבידוק בכניסה להר הבית הוא המבואה לאתר הארכיאולוגי הכי חשוב בישראל. העיר העתיקה של ירושלים נחפרת ומשומרת ע"י רשות העתיקות לאורך שנים, בתכנית סדורה. ככל שמובאת לפתחה של רשות העתיקות סוגיה בתחום אחריותה, היא מחוייבת לטפל בה מתוקף החוק, ללא קשר לשם הפונה.

• על הטענה כי חלק מהעבודות שביצעה רשות העתיקות, למשל ברחבת השילוח, לא היו מקצועיות לפי התכתבויות פנימיות של רשות העתיקות: מדובר בטענות מלפני 10 שנים. החפירות החשובות בעיר דוד ברחוב הראשי של ירושלים מלפני 2,000 שנה, אשר ממנו עלו לבית המקדש ולהר הבית, אושרו במועצה לארכיאולוגיה והן משלבות שיטות מחקר מדעיות פורצות דרך.

• לטענת הארכיאולוג ד"ר יהודה גוברין, שנעשה ניסיון לעכב עבודתו בבית שמש אף שזכה במכרז
בשל העובדה שרשות העתיקות חפצה היתה אף היא במכרז: מדובר בטענות סרק מסולפות. מר גוברין מנוע מלקבל רישיונות חפירה חדשים, ואיננו יכול להתמודד במכרזים כמבקש רשיון, וזאת בשל אי השלמת חובות הפרסום המדעיות שלו – בניגוד למתחייב. בדיקה קלה מצידכם תלמד כי טענותיו של מר גוברין נדונו בערכאות משפטיות ולא התקבלו ע"י בית המשפט

• על הטענה שיושבת ראש אגודת הידידים לשעבר, שלבי ווייט, שדדה עתיקות: שלבי וויט היא אחת מגדולות התורמות למדינת ישראל בתחומי התרבות, למוסדות שונים ומגוונים ברחבי הארץ.

• על הטענה כי התקיימה בת מצווה בקריה הארכיאולוגית של רשות העתיקות לנכדתה של מרת שלבי ווייט, כשנה וחודש לפני שנפתחו סיורים עבור הקהל הרחב: על רקע אהבתה לארץ, ביקשה הגב' ווייט בת ה-88, לקיים בקריה הלאומית לארכיאולוגיה טקס לציון מאוחר של בת המצווה שלה עצמה, בהשתתפות 20 איש. רשות העתיקות מצאה לנכון לאפשר את המחווה.

• על הטענה כי לפני כשנה השתלטו על מבנה קמריה ברחוב שטראוס בירושלים קבוצת חסידים והפכו אותו לקבר בנימין בן יעקב: האירוע מתאר עברה פלילית ותפקידה של משטרת ישראל לטפל בו. רשות העתיקות התריעה על כך בפני עיריית ירושלים והמשטרה ומצפה כי יטפלו בעניין ללא דיחוי.

כתבות מגזין